Сряда,

Кой има право на 1400 долара помощи

От: Стандарт, Снимка: Shaw Thew/EPA/Bloomberg -
Кой има право на 1400 долара помощи
A
A
A

Какво включва пакетът с икономически стимули за 1,9 трилиона долара на президента Джо Байдън?

Очаква се той да подпише първия си успешно договорен законодателен пакет по-късно тази седмица, след като предложението му  премина най-голямото препятствие в Конгреса на САЩ: в събота Сенатът гласува в подкрепа на парите с малко мнозинство - 50 демократи гласуваха „за“, 49 републиканци гласуваха „не“.

Републиканците критикуваха пакета от самото начало като твърде скъп и го отхвърлиха с единодушие, предава DPA, цитирана от investor.bg. 

До голяма степен пакетът отговаря на шаблона от Белия дом. Байдън обаче трябваше да отстъпи на консервативните искания от собствените си редици: Освен всичко друго, обезщетенията за безработица са по-ниски от планираните. Новите лични чекове ще са в полза на седем милиона по-малко домакинства, отколкото първоначално беше планирано. Отменено е и удвояване на минималната заплата до 15 долара на час.

Поради промените в Сената другата Камара на конгреса - Камарата на представителите, ще трябва да гласува пакета отново във вторник. Тъй като демократите имат мнозинство от десет гласа в тази камара, то се счита за сигурно, че промените ще минат.

„Изводът е, че пакетът не е загубил нищо от своята сила“, подчерта Байдън. „Важен е крайният резултат и той е по същество ще е същият“, каза президентът. „Този план е изход от кризата, ще победим този вирус“.

Кой ще спечели?

Това е петият пакет икономически стимули, който Конгресът възнамерява да приеме в рамките на причинената от коронавируса криза и е най-мащабният.

Гражданите на САЩ, които печелят по-малко от 75 000 долара годишно, ще получат чек за 1400 долара. 90 процента от домакинствата се очаква да имат право на това. Данъчните кредити за деца ще бъдат разширени. Решеието обаче не включва платени семейни и болнични, както беше при предишните пакети. 

Седмичното обезщетение за безработица ще бъде увеличено, но само с 300 долара, а не с 400 долара, както беше първоначално планирано. Консервативният демократ Джо Манчин от Западна Вирджиния, за когото се твърди, че Байдън е преговарял с него лично до края, е настоявал за тази промяна.

350 милиарда щатски долара ще отидат за щатски и местни правителства, чиито приходи са се сринали по време на икономическата криза. Демократите напразно се бореха за това преди смяната на правителството.

За програмата за ваксинация са предвидени 160 млрд. долара. 50 млрд. долара ще отидат за агенцията за бедствия FEMA, която управлява центровете за ваксинация в цялата страна. 16 процента от населението в САЩ вече са получили първата ваксинация, а осем процента вече са получили и втората.

130 млрд. щатски долара се вливат в училища и университети. Почти 40 млрд. долара са за подкрепа на грижите за деца. 30 млрд. долара ще бъдат отпуснати за безвъзмездна помощ за жилища и програми за бездомни.

50 млрд. долара са на разположение за подкрепа на малкия бизнес, например под формата на нисколихвени заеми. Пакетът осигурява и 14 млрд. долара за затруднените авиокомпании.

Републиканците и някои икономисти смятат, че обхватът на спасителния пакет е твърде голям. „Това е парад на леви проекти, използващи принципа на лейката“, каза ръководителят на републиканската партия в Сената Мич Макконъл. Критиката се подхранва от сигнали, които вече сочат в посока на икономически подем. През февруари бяха създадени 379 000 нови работни места, значително повече от очакванията на икономистите. Равнището на безработица леко е спаднало до 6,2%. Цифрите отразяват факта, че редица щати наскоро облекчиха своите ограничения.

Икономическият съветник на Байдън - Брайън Дийз подчерта в петък, че не всички области на икономиката отново се справят добре: „Все още имаме 9,5 милиона по-малко работни места, отколкото преди пандемията", поясни той пред американската телевизия CNCB. Байдън също така предупреди, че икономиката ще излезе от кризата твърде бавно без друг пакет за стимули: „Без този спасителен план ще постигнем твърде бавен напредък. Една крачка напред, две крачки назад - ние не можем да си позволим това“. 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички