Косово гласува за местна власт

Косово гласува за местна власт | StandartNews.com

Прищина. В неделя се провеждат общинските избори в Косово, като етническите сръбски общности са насърчавани да гласуват за първи път.

Правителствата на Сърбия и Косово се надяват на силна избирателна активност, но много хора на север е вероятно да бойкотират вота.

Косовските сърби се опасяват, че ако гласуват, ще легитимират независимата държава Косово. Косово едностранно обяви независимост от Сърбия през 2008 година.

Този ход имаше подкрепата на мнозинството от населението на косовските албански, но не и на малкото сръбско малцинство, което отказва да признае независимостта на страната.

За първи път, правителството в Белград оказва натиск върху сръбското население на Косово да участва в изборите за местна власт. Промяната се дължи на ново споразумение между Сърбия и Косово за нормализиране на отношенията, тъй като Сърбия се стреми към членство в Европейския съюз.

Изборните секции отварят врати в 7.00 часа и ще затворят в 19.00 часа. Първите изборни резултати се очакват в ранните часове на 4-ти ноември. Вторият кръг ще се проведе на 1-ви декември в общините, където нито един от кандидатите не е спечелил. Гражданите ще избират между първите двама, получили най-много гласове.

В изборите ще участват 103 листи, с общо 7932 кандидати. От тях 38 са албански, 33 сръбски, а останалите са на независими кандидати от малцинствата - бошняци, турци, роми, черногорци, хървати, горани и ашкалии.

Право на глас имат 1 779 357 души. Те ще гласуват в 39 общини. В сравнение с предишните избори гласоподавателите са се увеличили с 11.72%, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Тези избори са изключително важни, защото за пръв път от 1999 в тях ще участват косовските сърби. В 10-те общини, където мнозинството от населението е от сръбски произход, право на глас имат 122 000 сърби. Местните сърби се оплакват, че ЦИК не е разгледала всички жалби на разселените сърби, които са имали желание да гласуват.

Изборният процес ще бъде наблюдаван от местни и международни наблюдатели. За неговата сигурност ще отговаря косовската полиция, помощ ще окажат също така представителите на ЕУЛЕКС и КФОР.

В специално изявление в навечерието на вота генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова всички участници в изборния процес да спазват демократичните стандарти и да уважават различното мнение. "Честните и свободни избори ще станат важен етап в укрепването на мира и сигурността в Косово" и целия регион на Югоизточна Европа, се подчертава в неговото комюнике.

Ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън също приветства "изключително важните за бъдещето на Косово избори и процеса на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия". Тя добави, че отблизо ще следи хода на гласуването.

Бившата сръбска област Косово обяви своята независимост през февруари 2008. Тя беше призната от САЩ и повечето страни-членки на Европейския съюз. През пролетта на тази година след тежки преговори между сръбския и косовския премиери Ивица Дачич и Хашим Тачи беше постигнат пробив в двустранните отношения. Резултатът от тях дава шанс за мирно съжителство на двата народа. Напредъкът е важен и за европейската перспектива на Прищина и Белград

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай