Конгресът препоръча доставка на оръжия за Украйна

Конгресът препоръча доставка на оръжия за Украйна | StandartNews.com

Американският Конгрес прие прие резолюция за доставка на оръжие за Украйна. Резолюцията бе приета с 348 гласа "за", срещу 48 "против". Документът има препоръчителен характер, като не вменява обезателно изпълнение. В него президентът Барак Обама се призовава да задейства доставката на американско оръжие за Украйна, предава БГНЕС.

Украинският президент Петро Порошенко съобщи вчера за "пробив в блокадата" за доставка на оръжия за Киев. Ден по-рано чешкият министър на отбраната Мартин Стропницки заяви, че въпросът за доставката на оръжие за Украйна "никога не е бил разглеждан сериозно на срещата на военните министри от страните-членки на НАТО".

На 13 март президентът Порошенко заяви, че Украйна има договори за доставка на оръжие, в това число самолети, с 11 страни от Евросъюза. С изключение на Литва, всички страни от ЕС обаче са против доставката на бойни самолети за Киев.

Виктория Нюланд, пом.-държавен секретар на САЩ по въпросите за Евразия и Европа, отбеляза, че Вашингтон може да достави летателна военна техника на Украйна в случай на нова ескалация на насилието в Донбас. Прессекретарят на Белия дом Ерик Шулц пък заяви: "По мнение на президента Обама, доставката на оръжие за Украйна ще доведе само до ескалация на насилието".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай