Кличко се кандидатира за президент на Украйна

Кличко се кандидатира за президент на Украйна | StandartNews.com

Киев. Украинският боксьор, превърнал се в политик, Виталий Кличко потвърди във вторник, че той ще се кандидатира за президент, съобщиха световните агенции.

"Аз ще се кандидатирам за поста на президент на Украйна, защото аз твърдо вярвам, че правилата на играта трябва да бъдат променени в Украйна", той бе цитиран да казва на журналисти.

Така един от основните опозиционери на сваления държавен глава Виктор Янукович реализира намерението си от август миналата година да предприеме стъпка към най-висшия държавен пост. Към момента Янукович се намира в неизвестност от няколко дни, след като в петък подписа споразумение за примирие с опозиционните лидери Виталий Кличко и Арсений Яценюк.

В събота доминираната вече от опозицията Върховна Рада започна да преразглежда неговото наследство - беше назначен нов председател на парламента в лицето на Александър Турчинов и бе освободена Юлия Тимошенко от затвора.

Председателят на Радата Турчинов стана и временно изпълняващ длъжността президент. Опозицията мотивира своите действия с факта, че с бягството си Янукович се е отказал сам от поста си.

Предсрочните избори за президент ще бъдат на 25 май.

Преди ден Кличко се обяви за наказания за всички автори на противозаконни действия и лустрация в органите на реда.

Ръководителите на специалната делегация на ЕП, която се завърна от Украйна, очакват за премиер на страната да бъде назначен лидерът на партия „Баткивщина" Арсений Яценюк, предаде УНИАН.

Това стана ясно от пресконференция в Страсбург, в която взеха участие председателят на комисията за външна политика към ЕП Елмар Брок и заместник-председателят на делегацията Ана Гомеш. Възоснова на срещите и разговорите, които са провели в Киев, и двамата заявиха, че най-вероятно следващият украински премиер ще бъде Яценюк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай