Неделя,

Китай отпуснал $10 млрд. за борба с коронавируса

От: Пламен Вълков -
A
A
A

Китайските власти са отпуснали над 10.3 милиарда долара, за да предотвратят и контролират разпространението на коронавируса. Това се казва в официално съобщение на китайското министерство на финансите, цитирано от РИА Новости и БГНЕС.

„На първо място, ние трябва да направим всичко необходимо, за да гарантираме осигуряването на средства за предотвратяване и контрол на разпространението на болестта. От самото начало на огнището на пневмония, причинена от нов тип коронавирус, поехме финансови ангажименти, засилихме цялостното планиране и увеличихме финансирането за борба епидемията. Към 8 февруари финансовите институции от всички нива в страната са отделили общо 71,8 милиарда юана (около 10,3 милиарда долара) за превенция и контрол на разпространението на болестта“, се отбелязва в съобщението на Министерството на финансите.

Централното правителство в страната е отпуснало 17,3 милиарда юана (около 2,5 милиарда долара).

В съобщението е отделено централно място на непрекъснатото финансиране на здравната система така, че „хората да не се страхуват да посещават медицински институции поради опасения относно цената на медицинските услуги", както и че финансовият въпрос не засяга качеството на медицинските услуги.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички