Киев нанесе въздушен удар

Киев нанесе въздушен удар | StandartNews.com

Град Донецк, бастион на опълченците в Източна Украйна, бе подложен миналата нощ за първи път на обстрел от авиацията, съобщи АФП. Жертви няма. Ударите били нанесени по квартал Калински. На една улица се образувал кратер с диаметър 4 м и дълбочина 1,5 м. Киев отрече да е нанасяла въздушен удар. Украинският военен говорител Андрий Лисенко каза, че единственият самолет, летял в района, е имал за задача да координира действията на сухопътните сили. Същевременно украинската артилерия продължи артилерийския обстрел по града. Миналата нощ удари са нанесени по кварталите Петровски и Кировски и са загинали трима жители.

Русия е разположила 20 000 военни до източната граница на Украйна и може да използва претекста на хуманитарната криза или мироопазваща мисия, за да нахлуе в страната, обяви пък НАТО. Същите опасения изрази вчера сутринта и полският премиер Доналд Тук.

"Не можем да предполагаме какви са плановете на Русия, но също така виждаме какво прави тя и то е силно притеснително", се казва в съобщение на Алианса. Разположените сили включват пехота, танкови отряди, артилерия, противоракетна система, логистични части, специални части и военновъздушни сили. Руското министерство на отбраната нарече обвиненията "раздуване на балони". Властите обявиха също, че увеличаването на контингента на границата "от 10 000 на 20 000 за един ден е невъзможно".

Заради присъединяването на Крим пък Русия премести географския си център с 80 м на юг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай