"Капалъ чарши" пред рухване

"Капалъ чарши" пред рухване | StandartNews.com

Истанбул. Прочутият истанбулски покрит пазар "Капалъ чарши" е заплашен от рухване и се нуждае от основен ремонт, пише сп. "Шпигел". Причината е, че наемателите и собствениците на магазини са премахнали или отслабили стотици преградни и носещи стени, твърди управата на пазара. Според търговците положението не е толкова драматично и се вдига шум, само за да ги накарат да платят за реконструкцията. "Капалъ чарши" е една от най-големите атракции на Истанбул и привлича хиляди туристи и клиенти всеки ден. По данни на сдружението на търговците по 64 пресечки и сокаци има около 4000 магазинчета, в които работят 20-25 хиляди души.

Управата на пазара уточнява, че след обстоен преглед на състоянието му, започнал през 2009 г., е установено, че за да увеличат търговската си площ в 135 магазина, незаконно са избили или премахнали 926 стени или прокопали мазета за складиране на стока. С премахването на камъни са изтънявани носещи зидове, на места са останали едва 52 см ширина. Конструкцията е застрашена и отгоре - покривите са пробивани и натоварени с агрегатите на климатици, резервоари за вода и сателитни чинии, се казва в доклад, цитиран от турския "Заман" миналата седмица.

На всичко това трябва да се сложи край, да се налагат жестоки глоби и да се извърши ремонт, защото комплексът на половин хилядолетие може да рухне, допълва вестникът. Не е ясно кога трябва да започнат ремонтите и стабилизирането на пазара. Според едни източници това ще стане след 3-4 месеца, а според други - не по-рано от 3 г. Макар да не е изготвен окончателен проект за реконструкцията, прогнозните разходи са в рамките на 81,6 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай