Как ще се изхрани населението през 2050 година

Ще трябва земя колкото две Индии

Как ще се изхрани населението през 2050 година | StandartNews.com

Дали сме наясно колко лоша е настоящата ситуация по света, що се отнася до сушата и продоволствената сигурност?

Списък от плашещи статистически данни бе публикуван по повод Световния ден за борба с опустиняването и засушаването, отбелязван всяка година от Организацията на обединените нации на 17 юни

Приблизително 20% от световното население - 1 на всеки 5 души - е пряко засегнат от опустиняването, породено от сушата и изменението на климата. 1/3 от световното население живее в сухи региони и 90% от тях са развиващи се и бедни страни.

Огромният брой от 821 милиона души по света гладуват, но 13,3 милиарда тона храна, което е около 1/3 от нея, отива на боклука. Тези отпадъци съответстват на 1,4 милиарда хектара и отново това е 1/3 от глобалните земеделски земи.

Всяка година 12 милиона хектара земеделска земя - площ, която е три пъти по-голяма от Нидерландия - са унищожени по целия свят.

През 2050 г. светът ще се нуждае от приблизително 600 милиона хектара допълнителни земеделски земи, или приблизително колкото две Индии, за да задоволи нуждата на хората от храна.

Изказвайки се по повода, Дениз Атач, председател на борда на Фондация TEMA (Турската фондация за борба с ерозията на почвата, залесяването и опазването на природните местообитания), каза, че сега или никога е моментът, ако искаме да спасим Земята си.

Подчертавайки, че почвата губи своята продуктивност с опустиняването, Атач заяви, че тази ситуация води до повишаване на нивото на бедност в селските райони и по този начин принуждава хората, чиито доходи зависят от почвата, да мигрират.

Той цитира данни, според които 10 милиона души са мигрирали през последните 20 години поради опустиняването в световен мащаб. То засяга 4 милиарда хектара, които представляват 25% от земята на планетата. Това има пряко влияние върху живота на 1,5 милиарда души, разпръснати в 168 страни.

Според експертът, едно от най-важните неща, за които напомня настоящата пандемия, е че се нуждаем от продоволствена сигурност, за да живеем здравословно, непрекъснатост в селскостопанското производство за осигуряване на достатъчно храна и плодородни земеделски земи, които да обработваме

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай