Как Хари и Меган отбелязаха рождения ден на Арчи

Започнаха кампания за ваксини за бедните страни, написаха писмо до компаниите с призив да намалят печалбите си

Как Хари и Меган отбелязаха рождения ден на Арчи | StandartNews.com

Принц Хари  и Меган Маркъл призоваха производителите на ваксини да „временно преустановят“ правата над интелектуалната собственост, за да помогнат на хората в развиващите се страни да получат достъп до имунизация. При отбелязването на втория рожден ден на Арчи те поискаха дарения от 5 долара за подпомагане на глобалното разпространение. 

36-годишният херцог и 39-годишната херцогиня на Съсекс споделиха емоционално писмо до изпълнителните директори на Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson и Norovax в четвъртък, когато стартираха кампания за „осигуряване на справедлив достъп до ваксини в световен мащаб“, пише Дейли мейл.

В обширната бележка, публикувана в Global Citizen, се изисква от шефовете на компаниите да „действат с изключителна цел, отговорност и лидерство“ и да използват „всички възможни мерки за увеличаване на глобалното предлагане“. 

Тези предложени мерки включват „временно спиране на интелектуалната собственост и извънредно глобално публично-частно сътрудничество, водещо до по-широк трансфер на технологии и ноу-хау“. 

AstraZeneca вече обеща да не печели от ваксината по време на пандемията, но Хари и Меган призоваха изпълнителните директори на Pfizer и Moderna да последват примера и да доставят поне 100 милиона дози от ваксинациите си на "нестопански цени" тази година .

Те също така поискаха от двата  фармацевтични гиганта да ускорят снабдяването и да доставят ваксини до COVAX - Covid-19 Vaccines Global Access, който предпазва хората от вируса „независимо от богатството“ - възможно най-скоро. 

Амбициозната мисия на ваксините на Хари и Меган идва, след като президентът Джо Байдън подкрепи усилията за отказ от защитата на интелектуалната собственост за ваксините Covid-19 в опит да ускори краят на пандемията.  

Обединеното кралство е под натиск да последва ръководството му и да призове за отказ от патенти, така че компаниите да могат да правят по-евтини версии, които да изпращат в страните с много ниски доходи, които са дали само 0,4% от 1,2 милиарда ваксини, прилагани в световен мащаб.  

Херцогът и херцогинята на Съсекс помолиха своите поддръжници да дарят на GAVI, ваксинен съюз, който купува ваксини Covid-19 за света, в публикация на уебсайта им на Фондация Archewell.    

Съсекса заявиха, че дарение от 5 долара ще бъде съчетано с организации, подкрепящи апела да стане 20 долара - което ще покрие покупката на четири ваксини.  

„Не можем да измислим по-правилен начин да уважим рождения ден на сина си“, казаха те. „Ако всички се покажем със състрадание към онези, които и двамата познаваме и не познаваме, можем да окажем дълбоко влияние. Дори малък принос може да има ефект. "  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай