Изтича ултиматумът на “Газпром” за Украйна

Изтича ултиматумът на “Газпром” за Украйна | StandartNews.com

Киев. Ултиматумът, който "Газпром" постави на Киев за газовите доставки, изтича в 09 часа българско време. Ако Украйна не изплати дължимите 2 млрд. долара, газовият гигант ще прекъсне подаването незабавно.

Последният кръг от преговорите за цената на газа между ЕС, Украйна и Русия приключи без резултат. Тя се проведе в Кабинета на министрите на Украйна и продължи до късно през нощта.

Прекъсването на газта за Украйна може да наруши потока на газа до останалата част от Европа, включително и България.

„Проведените в Киев разговори, на които присъстваха европейският комисар Гюнтер Йотингер, председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер и назначеният от Върховната Рада украински премиер Арсений Яценюк приключиха. Руската страна очаква изплащане на натрупания газов дълг в размер на 1,951 милиарда до 10 часа сутринта на 16 юни. В случай, че тази сума не ни бъде изплатена, както бяхме обявили по-рано, газовите доставки към Украйна ще бъдат приведени в режим на предплащане. Ние не постигнахме споразумение, и шансовете това да се случи са слаби. Ако не получим предплата до 10 часа московско време, ние ще спрем доставките на газ". Това съобщи официалният представител на руския енергиен гигант, Сергей Куприянов, цитиран от "Фокус".

Украйна е готова за ограничаването на доставките на синьо гориво, каза украинският министър на енергетиката Юрий Продан. "С всеки следващ кръг от преговори, ние виждаме, че руската страна реално не е настроена за откриване на компромис. Руската страна е настроена да задълбочи конфликта и не приема компромисните, много конкретни предложения, които изказа Европейската комисия", обясни той.

ЕК е убедена, че все още е възможно и е в интерес на всички заинтересовани страни", пише в изявление на изпълнителния орган на ЕС. Гюнтер Йотингер е представил пакет от предложения, които според него могат да помогнат да се намери компромисно решение, предаде Интерфакс и уточни, че това е станало на преговорите снощи. Украинската страна да погаси половината от двумилиардния си дълг, а останалата част да бъде изплатена на шест вноски до края на годината, предлагат от ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай