Изтекоха нови компромати срещу Ердоган

Изтекоха нови компромати срещу Ердоган | StandartNews.com

Анкара. Потребител в Twitter с име "Başçalan" (крадец главен) е качил нов аудио клип към YouTube, за който се предполага, че е на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган и неговия зет Берат Албайрак, говорейки относно продажбата на медийната група Turkuvaz, която включва основни медий като ежедневника Сабах и телевизия ATV канал, предаде Заман.

В отделен запис бивш министър от правителството на Ердоган е обвинен в получаване на подкуп от известен бизнесмен. В телефонния разговор Реза Зараб, предприемач от ирано-азерски произход, обяснява на свой доверен човек, Абдула Хапани, че бившият министър на икономиката Зафер Чаглаян се оплакал, че не е получил обещаните 10 милиона евро за уреждане на обществена поръчка.

Гласът, приписван на Зараб, съобщава, че "е много изненадан", че бившият министър не е получил комисионата си, като обявява, че тази сума е излязла от сметките на неговата компания, позовавайки се на "грешка".

Чаглаян и трима други министри загубиха местата си в кабинета на Ердоган след полицейска акция, която стартира на 17 декември, по обвиния в корупция и незаконно присвояване към сина му и още десетки други, близки до режима в Анкара, хора.

Реза Зараб също бе арестуван и обвинен, преди да бъде освободен миналата седмица заедно с всички други заподозрени.

Според полицейските документи, Чаглаян е обвинен в незаконно получаване на десетки милиони евро комисионни възнаграждения от Зараб.

От близо две седмици в Youtube се качват пиратски записи на телефонни разговори на главата на правителството. В един от тях той нарежда на сина си Билал специално да прикрие големи суми пари и оценява незаконно комисионно възнаграждение, платено от промишлена компания, като недостатъчно.

Ердоган обвини бившите си съюзници от Братството на мюсюлманския проповедник Фетулах Гюлен (Fethullah Gülen), че са в основата на атаката срещу неговото семейство и приближени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай