Израел откри оръжеен арсенал на "Хамас" в болница

Четирима бойци са загинали при престрелка край болницата „Ал-Шифа“

Израел откри оръжеен арсенал на "Хамас" в болница | StandartNews.com

Войските на Израел откриха оръжия и "терористична инфраструктура" по време на рейда си в болницата "Ал-Шифа" в Ивицата Газа, каза високопоставен военен служител в сряда, без да предостави никакви визуални доказателства, предава Ройтерс.

Говорейки по-късно по Си Ен Ен, военният говорител подполковник Ричард Хехт не спомена дали са намерени оръжия, но каза, че повече информация ще бъде предоставена на по-късен етап.

"Разбираме, че има значителна инфраструктура на "Хамас" в района, в близост до болницата. Потенциално под болницата и това е нещо, върху което работим. Ще ни отнеме време. Тази война е сложна война", каза Хехт.

Той обясни, че израелските сили са влезли в определен район в болницата, добавяйки: "Нямаше тотална атака".

Хехт каза, че е имало престрелка преди израелските войници да влязат в болницата, но не е имало "какъвто и да е бой", след като са влезли.

Високопоставеният служител, който отказа да бъде назован, каза пред репортери по-рано в сряда, че войниците са действали в част от болницата, далеч от мястото, където са разположени медици и пациенти.

"Войниците на IDF (Израелските отбранителни сили) вече са открили оръжия и друга терористична инфраструктура. През последния час видяхме конкретни доказателства, че терористите на "Хамас" са използвали болница Шифа като щаб на тероризма", каза служителят.

Това твърдение не е нищо друго освен "продължение на лъжите и евтината пропаганда, чрез които (Израел) се опитва да даде оправдание за своето престъпление, насочено към унищожаване на здравния сектор в Газа", се казва в изявление на "Хамас".

Израелският представител каза, че войниците са предприели "изключително прецизна и целенасочена операция" и не каза колко дълго ще продължи тя. "Нашите войници напредват бавно и целенасочено въз основа на нашето разузнаване", каза той.

От години Израел твърди, че бойците на "Хамас" са използвали "Ал-Шифа", най-голямата болница в Газа, като прикритие за своите операции. "Хамас" и болничният персонал многократно отричат подобни твърдения.

Израелски официални лица по-рано предположиха, че някои от 240-те пленници, заловени от бойци на "Хамас" на 7 октомври, може да се намират под болници в Газа. Хехт обаче каза, че нахлуването в „Ал-Шифа“ не е било съсредоточено върху търсене на заложници.

"Бяхме фокусирани върху извършването на разузнаване и премахването на определени способности, за които разполагахме с разузнавателна информация", каза той.

Анонимният военен служител каза, че четирима бойци са загинали при престрелка край „Ал-Шифа“, докато израелски войници са се опитвали да влязат в комплекса. Той добави, че войниците са разпитали лица, намерени в района, който претърсват. "Разбрах, че един от тях е от "Хамас"", каза той.

Израел казва, че 1200 души са били убити при атаката на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври. Здравните власти в Газа твърдят, че е потвърдена смъртта на повече от 11 000 палестинци, убити при израелската военна офанзива оттогава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай