Италия обяви извънредно положение. Става нещо страшно

Правителството взе ключово решение

Италия обяви извънредно положение. Става нещо страшно | StandartNews.com

Италия обяви извънредно положение. То бе въведено по предложение на министъра на гражданската защита и морската политика Нело Музумечи. Решението взе правителството. Извънредно положение бе обявено на територията на цялата страна във връзка с изключителното увеличаване на мигрантския поток по средиземноморските маршрути, предаде БГНЕС.

Извънредното положение, подкрепено с първоначално финансиране в размер на 5 млн. евро, ще продължи 6 месеца.

"С удоволствие се съобразихме с искането на министъра на вътрешните работи Матео Пиантедоси, който добре осъзнава сериозността на това явление”, каза Музумечи и уточни, че броят на мигрантите в страната се е увеличил с 300%.

Нека бъде ясно, че това не решава проблема, чието разрешаване е свързано единствено със съзнателна и отговорна намеса от страна на Европейския съюз", допълни министърът.

Благодарение на извънредното положение ще бъде възможно да се приложат по-бързи процедури и действия, за да се предложат на мигрантите решения за приемане в кратки срокове с адекватни стандарти, посочва АНСА.

Това заявиха правителствени източници в края на заседанието на Съвета на министрите, като подчертаха, че Гражданска защита и Италианският червен кръст също ще се включат със своя опит и оборудване. В същото време, подчертават същите източници, ще бъдат увеличени и укрепени структурите, насочени към репатриране на лицата, които нямат право да пребивават в Италия, като се засилят дейностите по идентифициране и експулсиране

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай