Испания издаде заповед за арест на китайски президент

Испания издаде заповед за арест на китайски президент | StandartNews.com

Мадрид. Бившият китайски президент Цзян Цзъмин и бившият премиер Ли Пин могат да бъдат арестувани, когато пътуват в чужбина във връзка с обвинения, че са извършили геноцид в Тибет, постанови испански съд в случай, който  Пекин отхвърли като абсурден, предаде Ройтерс.

Две тибетски групи и монах с испанско гражданство са завели делото срещу бившите лидери през 2006 г., взъползвайки се от испанското законодателство, което позволява на заподозрените да бъдат съдени за нарушаване на човешките права, извършени в чужбина, когато става въпрос за испански жертви.

Двамата бивши лидери и три други високопоставени длъжностни лица, които са работили в правителството през 80-те и 90-те години, са обвинени в нарушаване на човешките права.

Говорител на Пекин изрази "силно незадоволство и категорично отхвърляне" на действията на групите за подкрепа на Тибет в Испания, които според китайското правителство "непрекъснато манипулират въпроса".

След като се оттегли от поста си през ноември 2012 г., Ху Цзинтао не разполага с имунитет от съдебно преследване. Заповедта за арест на Цзян Цзъмин и Ли Пън може да бъде изпълнена от всяка държава по света, която признава решенията на испанското правосъдие, отбелязва Ройтерс.

Миналия месец същият испанския съд обвини бившия китайски президент Ху Цзинтао за геноцид в Тибет. Китайското правителство осъди този ход като нарушение със своите вътрешни дела.

Китай пое контрола на Тибет през 1950 година. Китай заяви, че "мирно е освободил" отдалечения планински регион.

Лидерът на Тибет, Далай Лама, избяга в Индия през 1959 г. след един неуспешен бунт срещу китайското управление.

Над 120 тибетци са се самозапалили в знак на протест срещу китайското управление от 2009 г. насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай