Испания даде пример. Как спира поскъпването

Обвиниха социалния министър, че връща комунизма

Испания даде пример. Как спира поскъпването | StandartNews.com

Испания даде пример как се бори инфлацията и се помага на хората в кризата.

Вторият вицепремиер и министър на труда Йоланда Диас предложи да се сложи таван на цените на основните хранителни продукти като мляко, яйца и хляб. Целта според нея е да се защити потребителят от постоянно растящата инфлация.

Според Диас така ще се избегне рязко поскъпване като при картофите или марулите например, които са увеличили цената си между 500% и 800 % заради инфлацията.

"Напълно законно е, направено е във Франция по времето на президента Никола Саркози и е имало положителен ефект", твърди Диас. Предложението ѝ обаче не получи одобрението на управляващата Испанска социалистическа работническа партия и на "Подемос", предаде БНР.

Според говорителя на правителството Изабел Родригес в Испания има "свободен пазар" и мерките на кабинета на Педро Санчес за борба с инфлацията "вървят в друга посока", намеквайки, че предложението е незаконно.

Социалистите предложиха фермерите да не продават на супермаркетите продукцията си под себестойността ѝ, а от "Подемос" са по-склонни да наложат данък върху големите търговски вериги, за да върнат част от печалбата им в хазната и с тях да подпомагат социално слаби семейства.

Предложението на Йоланда Диас за таван на цените на основните хранителни продукти предизвика критики и сред опозицията, а от консервативната Народна партия го обясниха с факта, че тя идва от Комунистическата партия и е нормално да предлага неща, които не съответстват на пазарните принципи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай