Имоти, водка и Кабаева. Откъде са парите на Путин

Разследване на изданието "Проект"

Имоти, водка и Кабаева. Откъде са парите на Путин | StandartNews.com

Кипърската компания Ermira Consultants, чийто номинален собственик е адвокатът от Санкт Петербург Владислав Копилов, е станала лична офшорна компания на руския президент Владимир Путин и неговото семейство и обкръжение, сочат резултатите на ново разследване на изданието "Проект", пише dir.bg.

Журналистите са разговаряли с "важен мениджър на бизнес империята на един от най-близките приятели на президента", който е "пряко ангажиран с управлението на тайната финансова мрежа", включваща и Ermira. Името и фамилията му не се разкриват от "Проект". Той се е съгласил да се срещне с журналисти на "Проект" - отчасти под впечатлението от руската агресия срещу Украйна: "Те (руското ръководство) напълно са загубили ума си, трябва да бъдат спрени", казва той, цитиран от изданието.

"Използвахме термина "да платим с Ermira", което означаваше използване на парите на Путин, за да се плати за тази или онази сделка (в негов интерес)", твърди събеседникът на изданието.

Според разследването в Ermira са участвали няколко души от близкото обкръжение на Путин, които не са имали бизнес отношения помежду си.

"Проект" твърди, че Путин се е облагодетелствал, наред с други неща, от продажбата на водка "Путинка". Според историята марката първоначално е била измислена през 2002 г. от компанията "Винексим". Нейният собственик, според събеседника на изданието, е помолил Аркадий Ротенберг, бизнесмен и приятел на Путин, да издейства разрешение от президента да използва фамилията му.

Ротенберг се съгласил и правата върху търговската марка били прехвърлени първо на "ПромИмпекс", а 10 години по-късно на "Реал-Инвест", дъщерно дружество на Ermira. През 2021 г. марката преминава към "Байкал-Инвест" - фирма с непрозрачна структура, твърдят журналистите.

"Не можем да твърдим, че новият собственик на марката водка също е свързан с Ermira и в крайна сметка с Путин, но със сигурност знаем, че същите мениджъри на Ротенберг стоят зад "Байкал-Инвест", която е свързана и с други проекти, финансирани с "портфейла" на Путин", подчертава изданието.

Според източника на "Проект" още в началото на века дистрибуторите, които искали да продават "Путинка", са носели на Ротенберг "чанти, натъпкани с пари в брой - в замяна на разрешението да продават водката с името на президента", а част от тези пари "винаги са били предназначени за Путин". Според изданието, от производството, лицензите и продажбата на напитки с марката "Путинка" между 2004 и 2019 г. са могли да бъдат спечелени до 500 млн. долара.

Освен това, според "Проект", Путин е печелил от пропагандата в медиите - през 2009 г.

Също така, според разследването, Ermira е участвала в изграждането на "двореца на Путин" в Геленджик (не случайно след разкритията на Алексей Навални и екипа му през 2021 г. Аркадий Ротенберг заяви, че той стои зад този строеж, което си е било истина, защото той е част от управлението на Ermira). Според журналистите компанията е била използвана за закупуване на апартамент на Кочновски порезд в Москва, два имота с къщи в подмосковното селище "Усово Плюс", както и три апартамента и пентхаус в Сочи. Така е купен апартамент за любовника на Людмила Путина - Артур Очеретни (по-късно този имот е прехвърлен на офшорна компания, която е дъщерно дружество на Ermira - тоест Путин си е върнал този апартамент), или за приятеля на малката дъщеря на руския президент - Йорит Фаасен и други подобни.

Ermira е притежавала 24% дял в "Националната медийна група" (НМГ), но по-късно делът е намалял. Всичко това има и лична страна. През 2008 г. заслужилата гимнастичка Алина Кабаева оглави обществения съвет на НМГ, а през 2014 г., след като напусна мястото си на депутат в Държавната дума, оглави съвета на директорите на компанията. Оказва се, че Путин е уредил Кабаева на работа в компания, на която самият той е съсобственик.

Събеседниците на "Проект" говорят за "гимнастичката", когато говорят за Кабаева, не за да посочат професията й, а от съображения за сигурност. Поне от 2008 г. насам се носят слухове, че тя е имала тайна връзка с Путин, но всеки, който се осмелява да говори публично за това, е бил сполетян от незабавно наказание.

Сравнението на Кабаева със средновековна властителка е напълно уместно, пише "Проект". В хода на разследването журналистите от проекта установиха много факти за отношенията между руския президент и жената до него - всички те сякаш са преписани от средновековните учебници по история.

"Гимнастичката" ходи лично и посочва кои апартаменти иска и на чие име да бъдат регистрирани", разказва източникът на "Проект".

Според източника схемата била подредена по следния начин: важни за Путин хора лично се срещали с васалите на президента - Аркадий Ротенберг, Юрий Ковалчук и техните подчинени - и излагали нуждите си. След това васалите използвали парите на Ermira, за да купят и уредят желаните от тях активи. Такъв е случаят с Кабаева през 2011 г. Според желанията на "гимнастичката" четири апартамента в Сочи са регистрирани на името на нейни довереници, например баба й Анна Зацепилина.

Цената на основния апартамент през 2011 г. е била 15 млн. долара. "Основната идея на интериора на пентхауса е максимален комфорт за човек, който ще идва в резиденцията си в Сочи два пъти годишно - през лятото и през зимата: апартамент от 20 стаи с кръгла анфилада от дневни, салон с камина, собствено кино и билярдна зала, частна галерия за колекциите му от произведения на изкуството, бар, СПА зона със сауна и хамам, няколко открити зони за релакс с павилиони, двор за релаксация в японски стил, беседка за барбекю в марокански стил, открит солариум и купел с хидромасаж, както и бар със стени-водни водопади и мозаечен под, мини дансинг и други зони, които позволяват на бъдещите собственици да реализират всеки сценарий за почивка. Накратко, подобен дом ще задоволи и най-взискателните вкусове".

Кабаева не е виждана на място, поне не и през последните години. Най-вероятно тя е предпочела да живее на друго, по-усамотено място.

"Проект" е събрал както неизвестни, така и предварително оповестени от журналистите недвижими имоти, собственост на Алина Кабаева, нейните най-близки роднини и свързаните с тях подставени лица. В повечето случаи недвижимите имоти са попаднали при "гимнастичката" от държавни компании или от васалите на президента - негови номинирани или приятели, които са натрупали състояние през годините на властта на Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай