И Естония в политическа криза? Премиерът подаде оставка

За петък е насрочено извънредно заседание на парламента

И Естония в политическа криза? Премиерът подаде оставка | StandartNews.com

Кая Калас официално подаде оставка като министър-председател на Естония в четвъртък, с което правителството ѝ приключи своята дейност. Но тя вече има нови коалиционни партньори, съобщи "Политико".

На 3 юни Калас изхвърли лявата Партия на центъра от двупартийната коалиция след ескалиращо напрежение относно разходите и социалната политика. 

Оставката на министър-председателя беше формалност, необходима за съставянето на ново правителство.

В изявление Калас, която оглавява дясноцентристката Партия на реформите, благодари на министрите, с които ръководи страната в продължение на година и половина, като заяви, че коалицията е направила "много добри и велики неща" въпреки COVID-19, войната на Русия срещу Украйна и енергийната криза.

ВИЖ ОЩЕ: Кризата в Италия се задълбочава. Президентът Матарела с ход

Първата жена министър-председател на Естония вече е постигнала споразумение със социалдемократите и малката консервативна партия "Отечество" ("Исамаа") за съставяне на ново правителство. Трипартийната коалиция ще разполага с 56 места в 101-местния парламент. 

За петък е насрочено извънредно заседание на парламента, на което Калас ще поиска мандат за управление с новите партньори.

Президентът Алар Карис заяви, че се надява "новото правителство да започне дейността си още следващата седмица". Следващите парламентарни избори в Естония са насрочени за март 2023 г.

По информация на www.vesti.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай