Понеделник,

Гутериш предупреди за опасност, нечувана от Студената война насам

От: Агенция Стандарт -
5725
Гутериш предупреди за опасност, нечувана от Студената война насам
A
A
A

Човечеството не разбира добре и прави погрешна преценка за ядреното унищожение, предупреди днес генералният секретар на ООН, като заяви, че подобна „ядрена опасност не е имало от връхната точка на Студената война”, предаде Франс прес.

„Досега имахме изключителен късмет. Но късметът не е стратегия, нито пък е щит, който да не допусне геополитическите напрежения да прераснат в ядрен конфликт”, обяви Антонио Гутериш при откриването на конференция на 191 държави, подписали Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

„Днес човечеството е в състояние на неразбиране, на погрешна преценка за ядреното унищожение”, подчерта той, призовавайки за създаването на свят, „свободен от ядрени оръжия”.

ВИЖ ОЩЕ: Путин заговори за ядрена война, има ли повод за тревога

След неколкократни отлагания от 2020 г. насам заради пандемията от COVID-19, десетата конференция за договора, влязъл в сила през 1970 г. с цел да предотврати разпространението на ядрени оръжия, се провежда до 26 август в централата на ООН в Ню Йорк.

Тази среща е „възможност да се укрепи действието на договора в съответствие с днешния свят”, заяви Гутериш, като изрази надежда за препотвърждаване на отказа от употреба на ядрени оръжия, както и за „нови ангажименти” към намаляване на арсеналите.

„Унищожаването на ядрените оръжия е единствената гаранция, че те никога няма да бъдат използвани”, добави генералният секретар, като уточни, че след няколко дни ще посети Хирошима за отбелязването на годишнината от атомната бомбардировка.

„Около 13 000 ядрени оръжия са складирани във военни арсенали по целия свят. И то в момент, когато рисковете от допълнително разпространение растат, а предпазните мерки за предотвратяване на ескалация отслабват”, изтъкна Гутериш, като посочи най-вече „кризите” в Близкия изток, на Корейския полуостров и инвазията на Русия в Украйна.

През януари петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност (САЩ, Китай, Русия, Обединеното кралство и Франция), които са и ядрени сили, се ангажираха с „прекратяване на опитите за разпространение” на ядрени оръжия, преди приемането на нов доклад от конференцията.

По време на последната конференция по договора от 2015 г., страните участнички не успяха да постигнат до споразумение по основните въпроси.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички