Google отбеляза 106 г. от рождението на Симон дьо Бовоар

Google отбеляза 106 г. от рождението на Симон дьо Бовоар | StandartNews.com

Световната търсачка Google посвещава днес заглавната си страница на 106-годишнината от рождението на Симон дьо Бовоар - великата френска писателка, известна със своите увлечения към философията, феминизма и политиката. Тя е авторка на множество новели, есета и биографии. Вероятно най-популярната й творба е трактатът „Вторият пол", публикуван официално през 1949г., който представлява детайлен анализ на потисничеството на жената, смятан за основополагащ текст на съвременния феминизъм, както и със своите метафизични романи „Гостенката" и „Мандарините".

Дьо Бовоар е родена на днешната дата през 1908г. в Париж, а през Първата световна война нейното семейство губи голяма част от благосъстоянието си. В детските си години тя е много религиозна и обмисля сериозно възможността да стане монахиня, но се отказва, а още през 1925г. полага успешно матура по математика и философия. След това тя постъпва в Института „Света Мария", което предшества нейното образование в сферата на философията, което тя получава в Сорбоната.

Симон дьо Бовоар е известна и със своята дълга връзка с Жан-Пол Сартр, с когото се запознават в Екол, Франция. По този начин творбите им са силно повлияни един от друг и двамата винаги обсъждат и споделят информацията за предстоящите си произведения преди публикуването им.

Въпреки желанието на Сартр да се оженят, това никога не се случва заради финансови проблеми, но Бовоар до края на живота си поддържа своите близки взаимоотношения с него. Смъртта я застига на 14 април 1986г., в Париж, но името й авинаги остава в историята на XX-ти век заради философските идеи, които поддържа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай