Големият враг на премиера

Големият враг на премиера | StandartNews.com

Кириакос Мицотакис върна фамилията в политиката като лидер на "Нова демокрация"

В началото на седмицата гръцката десница в лицето на партия "Нова демокрация" си избра нов лидер. За изненада на всички това не бе Евангелос Меймаракис, а потомственият политик и отявлен пазарен либерал Кириакос Мицотакис. Въпреки проучванията, които вещаеха сигурна победа за 62-годишния Меймаракис, битката спечели бившият министър на административната реформа в правителството на Андонис Самарас. 47-годишният Кириакос е син на бившия премиер Константинос Мицотакис и според медиите в южната ни съседка победата му е не просто нова страница, а нова глава в историята на партията.

Възпитаник на Харвард и Станфорд, владеещ английски, френски и немски език, 47-годишният нов лидер на консерваторите е сочен като технократ и космополит. Той е по-близо до поколението на премиера Алексис Ципрас и е идеалният кандидат за детронирането на Сириза от властта. Затова и за много от изданията в страната големият губещ след тези избори е не Меймаракис, а именно Ципрас. Френският "Льо Монд" пък подчерта, че с избора на Кириакос Мицотакис се слага край на доминацията на лидерството на фамилията Караманлис в управлението на "Нова демокрация". Задоволство от избора на новия лидер на партията изказват и в Брюксел. В Европа Мицотакис има репутацията на реформист, играл важна роля при подписването на втората програма за спасението на Гърция. Освен това еврочиновниците са доволни, че получават нов коз срещу Ципрас, който от месеци се изявяваше като безалтернативен при постигането на европейските изисквания.

Новият лидер на партията е потомък на една от най-известните политически фамилии в Гърция. Син е на Константинос Мицотакис, премиер от 1990 г. до 1993 г., както и по-малък брат на Дора Бакояни - бивш кмет на Атина и външен министър на страната от 2006 г. до 2009 г. Когато е на 6 г., цялото семейство заминава за Париж, след като баща му е обявен за персона нон грата от военната хунта. Фамилията се връща с възстановяването на демокрацията през 1974 г. От 1986 до 1990 г. Кириакос следва социални науки в Харвард, после работи като анализатор в банка в Лондон, а по-късно се връща в Атина, за да отбие военната си служба. Връща се в САЩ, където получава магистърска степен по икономика от университета Станфорд, след това защитава докторска степен отново в Харвард. През 2004 г. Кириакос се кандидатира за депутат в района на Атина от името на "Нова демокрация", като събира най-много гласове от всички кандидати.

Бившият банкер често е критикувал практиките на профсъюзите и прахосването на държавни средства. Мицотакис бе министър за административната реформа и електронното правителство в кабинета на Андонис Самарас от юни 2013 г. до януари 2015 г. Едно от нещата, с които стана известен, бе, че отне на гръцките чиновници полагащите им се шест дни отпуск за работа с компютър. Това бе привилегия, известна като "компютърен отпуск", с която те се ползваха десетилетия наред.

Според мнозина анализатори той е интелигентен и компетентен икономически реформатор с добри връзки в Брюксел и в Берлин. Изборът му обаче шокира политическата класа в Гърция, коментира в. "Файненшъл Таймс". Обявявайки победата си, Кириакос Мицотакис обеща да изгради отново консервативната партия, в която се борят различни фракции, и да е силна опозиция на "неефективното и популистко правителство" на Сириза. Новият лидер на "Нова демокрация" нарече премиера Ципрас "лъжец", но намекна, че може да си сътрудничи с него по жизненоважни въпроси. А първият сблъсък Мицотакис - Ципрас може да очакваме в парламента по темата за пенсионната реформа още този месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай