Главният редактор на Le Monde напусна заради протести

Главният редактор на Le Monde напусна заради протести | StandartNews.com

Париж. Натали Нагайред, първата жена главен редактор на престижния френски ежедневник Le Monde, напусна в сряда след сблъсък с топ служители на вестника, които миналата седмица протестираха заради плановете й да промени значително насоката на изданието.

Миналата седмица седем главни редактори на отдели напуснаха постовете си заради спорове относно планирания нов формат за печат, изданието за таблети и разногласия над планираните промени в личния състав, предаде Ройтерс.

"Личните и директни атаки срещу управлението и срещу мен не ми дават възможността да продължа с плана за преобразуване, който изложих на акционерите, и който изисква широко съгласие на редакционните екипи", каза Нагайред в имейл до служителите.

Нагайред е била чуждестранен кореспондент, печелила е награди за отразяването си на конфликта в Чили, но има малък опит в ръководенето на сложните структури на вестника.

Оставката й идва едва година след като спечели рекордните 80% на вътрешните избори за поста главен редактор след изненадващата смърт на нейния предшественик, който умря от сърдечен удар в офиса си.

Le Monde започва да излиза през 1944 г., по време на нацистката окупация на Франция, и бързо заема ролята на една от най-важните медии в страната наред с консервативния Figaro. През последните години вестникът натрупа значителни дългове, понеже среща трудности по време на икономическата криза, особено предвид конкуренцията на новинарските уебсайтове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай