Гърция и МВФ на нож заради реформи (ОБЗОР)

Гърция и МВФ на нож заради реформи (ОБЗОР) | StandartNews.com

Българка замесена в скандална уговорка за натиск над Атина

Разговор между представители на Международния валутен фонд, публикуван от "Уикилийкс", обтегна отношенията между Гърция и фонда на фона на продължаващите преговори за реформи в южната ни съседка в замяна на финансова помощ, съобщи Би Би Си.

В събота сайтът публикува документ, разкриващ разговор между шефа на МВФ за Европа Пол Томсън, шефката на мисията на МВФ в Гърция Делия Велкулеску и българката Ива Петрова, старши икономист. Разговорът се води основно между Томсън и Велкулеску. Двамата обсъждат стратегията в преговорите, в които спорни теми остават пенсионната реформа и реформирането на данъчната система. Томпсън е на мнение, че Гърция изобщо няма "намерение и не се доближава до това да приеме нашите становища".

Според събеседничката му трябва да се приложи натиск върху гръцкото правителство и заплаха от фалит, за да се стигне до компромис. Представителите на МВФ казват, че е необходима заплаха от непосредствена финансова катастрофа, за да принудят да се приемат техните "мерки", като например намаляване на гръцките пенсии.

След изтичането на разговора гръцкото правителство поиска обяснение от МВФ, но към момента официална реакция от фонда няма. Премиерът Алексис Ципрас свика спешно заседание на кабинета, за да бъде съгласувана обща твърда позиция на страната след разкритията за тайния документ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай