Г-7: Санкциите за Русия остават (ОБЗОР)

Г-7: Санкциите за Русия остават (ОБЗОР) | StandartNews.com

Германия и САЩ подкрепиха твърдата линия, лидерите обсъждат Гърция

Лидерите от Г-7 дадоха сигнал, че няма да има смекчаване на твърдата линия към Москва в началото на срещата им на върха в Баварските Алпи днес. Германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Барак Обама заявиха, че санкциите срещу Русия трябва да останат, докато тя не изпълни споразумението за примирие в Украйна.

"Двамата ръководители бяха единодушни, че продължителността на санкциите трябва ясно да бъде обвързана с пълното прилагане от Русия на Минските споразумения и зачитането на суверенитета на Украйна", се казва в съобщение на Белия дом. Обама призова и за опълчване срещу руската агресия в Украйна. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск добави, че няма да има смекчаване на санкциите срещу Русия, докато тя не започне да сътрудничи за преодоляване на кризата в Украйна.

Тази година форумът на Г-7 се провежда в замъка Елмау в Баварските Алпи, където канцлерът Ангела Меркел прие президентите на САЩ и Франция Барак Обама и Франсоа Оланд, премиерите на Великобритания Дейвид Камерън, на Япония Шиндзо Абе, на Италия Матео Ренци и на Канада Стивън Харпър. Заради височайшите гости местните жители на малкото градче Крюн се бяха пременили в традиционни одежди. В центъра на града, на площада пред местната църква, заради Обама и Меркел бяха разпънати дълги маси, застлани със сини карирани покривки, на които двамата лидери опитаха традиционна местна бира, бретцели и наденички под звуците на алпийски рогове. Преди да заговори за сериозни теми в своята реч, президентът Обама дори се пошегува, че се надявал срещата да се проведе по време на бирения фестивал Октоберфест. Той добави и че за съжаление си е забравил кожените панталони, традиционни за местността, но се надява, че ще успее да намери там.

С пристигането и на останала част от лидерите от Г-7 във водеща тема се очакваше да се превърне и дълговата криза в Гърция. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който също присъстваше на срещата, съобщи пред журналисти, че Гърция все още не е представила своя списък с реформи и се надява това да се случи скоро. Той отново изключи възможност за излизане на Гърция от еврозоната, но добави, че е огорчен от позицията на Атина. Днес финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис каза, че страната му е твърдо решена да отхвърли предложенията на ЕС. Ангела Меркел и Франсоа Оланд се очаква да разговарят с гръцкия премиер Алексис Ципрас в сряда.

Протести и блокади съпътстваха форума

Демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията в събота вечер в германския град Гармиш-Партенкирхен, където хиляди хора се събраха да протестират срещу срещата на лидерите от Г-7, предаде Ройтерс. Участници в протестите хвърляха димки и бутилки по органите на реда, които в отговор използваха лютив спрей. Няколко демонстранти и един полицай получиха наранявания на очите. Най-малко един протестиращ беше отведен, за да му бъде оказана медицинска помощ. Според полицията в протестите са се включили 3600 човека, а организаторите съобщиха за 4500 демонстранти. Служителите на реда значително превъзхождаха по численост протестиращите в курортния град. Днес осем протестиращи бяха арестувани, тъй като се опитаха да блокират магистрала. Заради блокади на демонстранти по пътя към замъка се налагаше журналисти и гости на форума да бъдат транспортирани дотам с хеликоптери, а не с автобуси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай