"Форбс": Порошенко предложил Донбас на Путин

"Форбс": Порошенко  предложил Донбас на Путин | StandartNews.com

Украинският президент Петро Порошенко е предложил на Владимир Путин да "вземе Донбас", пише руският "Форбс". По време на преговорите във формата "Нормандска четворка", които се проведоха в беларуската столица Минск на 11 и 12 февруари, киевският лидер неочаквано отправил тази оферта на руския президент.

"Порошенко ми каза директно: "Вземете Донбас", а аз му отговорих: "Ти полудя ли? Не ми е нужен Донбас. Ако на вас не ви трябва, обявете неговата независимост", разказал Владимир Путин по време на среща с представители на Руския съюз на индустриалците и бизнесмените (РСПП) на 19 март, уточнява списанието. Порошенко, по думите на руския президент, казал, че Украйна не може да предприеме тази стъпка. "Тогава нека украинските власти да плащат пенсиите и социалните помощи на населението в Донбас и да възстановят банковата система", настоял Путин. От Кремъл отказаха коментар по случая.

"Не е хубаво, че участници в тази среща са разказали за разговорите с президента. Дали са казали истината или не - нека това лежи на тяхната съвест. Аз няма да коментирам", посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Говорителят на украинското външно министерство Евгений Перебийнис обаче уточни, че Порошенко не е предлагал в Минск на Путин да "вземе Донбас", а да се "махне" оттам. "Махайте се от Донбас не означава "вземете Донбас", а точно обратното, написа Перебийнис в страницата си в "Туитър".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай