ЕС свиква широк съюз срещу тероризма

ЕС свиква широк съюз срещу тероризма | StandartNews.com

Брюксел. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини призова за широк съюз за справяне с тероризма, в който да участват и мюсюлмански нации, съобщи BBC. Могерини каза, че трябва повече съдействие както с мюсюлмански държави, така и вътре в ЕС. Външните министри се срещнаха днес в светлината на атентата в Париж, отнел живота на 17 души, и антитерористичните операции в Белгия. Заради карикатурите в сатиричния френски седмичник "Шарли Ебдо" от няколко дни се провеждат протести в редица страни с преобладаващо ислямско население, които взеха и жертви. Днес в Чечня също се проведе масово шествие срещу карикатурите. 

"Заплахата не е само тази, която видяхме в Париж, а се разпростира в много други части на света, започвайки от мюсюлмански страни", каза Федерика Могерини преди началото на срещата в Брюксел. "Трябва да засилим начините си за сътрудничество на първо място с арабските държави и после вътрешно. Трябва повече да споделяме информация, трябва повече да си съдействаме", каза тя. 

Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби участва в преговорите с 28-те външни министри на страните от ЕС. 

"Ще обсъдим с генералния секретар как да повишим нивата на сътрудничество", каза Могерини, и добави: "имаме нужда от съюз, от диалог". 

Секретарят по външните работи на Велоикобритания Филип Хамънд се включи към призива с думите: "Мюсюлманските страни по света са тези, които понасят най-тежкото бреме на тероризма и ще продължат да бъдат на фронтовата линия. Трябва да работим заедно с тях, за да предпазим както тези страни, така и европейските страни". 

Една от най-важните теми на срещата са завръщащите се радикализирани европейци, заминали да се бият в Ирак и Сирия. По думите на Хамънд, ще се обсъждат конкретни мерки, сред които списъци с имена на пътници в Европа. 

"Решени сме да направим каквото е необходимо, за да държим Европа в безопасност от терористична заплаха", заяви Хамънд.

На срещата няма да се вземат решения, напомня ВВС, но ще се обсъждат редица възможности като подготовка за специалната лидерска среща по въпросите на тероризма, която ще се проведе на 12 февруари. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай