ЕС ще увеличи хуманитарната помощ за Украйна

ЕС ще увеличи хуманитарната помощ за Украйна | StandartNews.com

Брюксел. ЕС праща нова порция хуманитарната помощ и ще увеличи подкрепата за възстановявана на Украйна, за да отговори на спешните нужди на жителите на конфликтния район, съобщи пресцентърът на Европейската комисия.

Брюксел дава нови 3.3 милиона евро в помощ на населението в Източна Украйна преди настъпването на зимния сезон. С тези средства хуманитарната подкрепа на Комисията възлиза общо на 11.06 милиона евро от началото на конфликта насам. Новата порция ще помогне за посрещането на най-острите нужди на засегнатите украинци – за подслон, храна, медицински услуги.

Странични 4.5 милиона евро са предназначени за интеграция на вътрешно разселените украински граждани и общностите, които ги приемат.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, заяви, че ЕС "не трябва да забравя да се погрижи и за онези, които ще посрещнат вътрешно разселените украинци, бягащи от размирните райони", като добави, че "укрепването на доверието между двете групи е много важно за обединенито на украинското общество".

"Хиляди уязвими украински раждани са тласнати в хуманитарната криза след боевете, особено тежко е положението заради настъпващата криза. Отпуснатите средства ще им помогнат през следващите месеци", каза пък европейският комисар за хуманитарната помощ и управлението на кризи Христос Стилианидис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай