Ердоган заплаши да изгони посланиците

Ердоган заплаши да изгони посланиците | StandartNews.com

Самсун. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заплаши да експулсира чуждестранни дипломати, участващи в "провокативни действия" на фона на разследването за корупция, коeто разтърси неговото правителство.

Посланикът на САЩ Франсис Ричиардионе пресича линията на дипломацията и заплашва Турция, според коментарите в Twitter от Салих Капусуз, заместник-председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието и шеф на връзките с обществеността.

В реч в Самсун Ердоган каза, че "в последните дни много странно посланици се оказаха въвлечени в някои провокационни действия."

"Призовавам ги да си гледат своята работа. Ако излезете от границите на своите задължения, това може да се разпространи в сферата на правомощията на правителствата. В такъв случай ще бъдем длъжни да ви държим на страна", цитира думите му вестник Хюриет.

Ердоган не спомена за кои държави става дума.

Но той нарече действията на чуждестранни дипломати "мръсна операция", насочена за дискредитиране на правителството му. Той настоя, че никой не може да отслаби властта в Анкара и че правителството ще стори всичка по силите си за изясняване на последните събития.

От 18 декември насам в Истанбул и Анкара са арестувани 52 души, включително бизнесмени, банкери и синовете на няколко министри. Подозрението е свързано с три разследвания, включително корупция, контрабанда на злато и продажба на наркотици.

Ердоган смята, че полицията е превишила правомощията си и уволни близо 20 висши началници на ключови служби. Сред тях е и началникът на полицията на многомилионния Истанбул.

От самото начало коментатори и анализатори твърдят, че става дума за най-силният досега сблъсък вътре в управляващата партия между хората на влиятелния духовник Фетхулах Гюлен и кръга около Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай