Ердоган се извини за масовите убийства на арменци

Ердоган се извини за масовите убийства на арменци | StandartNews.com

Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган поднесе съболезнованията си в сряда на внуците на арменци, убити в Първата световна война от османските войници, предаде Ройтерс.

Изявлението на Ердоган, в навечерието на 99-та годишнина от масовото депортиране на арменци през 1915 година, е първият подобен открит коментар на турски лидер относно убийствата, смятани от мнозина за първия геноцид на 20 век.

Ердоган описва събитията от 1915 г. като "нечовешки". Турски правителствен служител каза, че за първи път турски премиер е предложил такива изрични съболезнования.

Турският премиер изнесе пред парламента специална реч, съобщава Сабах. На сайта на турското правителство речта е разпространена на 9 езици, между които източно арменски и западно арменски.

"Надяваме се и вярваме, че древни народи, които имат сходни обичаи и традиции, ще могат заедно и достойно да си спомнят миналото си и за жертвите. Искаме душите на арменците, загинали в събитията в началото на 20 в., да намерят покой, а на внуците им поднасяме съболезнования", казва Ердоган и добавя, че "последните години от съществуването на Османската империя са били сложен период, изпълнен с тъжни събития, за милионите труци, кюрди, араби, арменци и други граждани, независимо от религиозната им и етническа принадлежност".

Ердоган засегна и друга „болна" тема – свободата на словото: „Свободното изразяване на различни мнения за събитията от 1915 г. е изискване за плурализма, а също и за култура на демокрация и модерност в Турция".

Не е ясно дали тези съболезнования стигат да започне затопляне на отношенията между Турция и Армения. Двете страни продължават да спорят за това какво точно и в какви мащаби се е случило в рамките на няколко месеца, започвайки от 1915г. Анкара приема, че хиляди арменци са загинали в сблъсъци, но отхвърля твърденията, че близо 1.5 милиона от тях са били избити и особено, че това е било геноцид.

Но въпреки този помирителен тон, Ердоган повтаря традиционната позиция на Анкара - че смъртта на милиони хора във времена на насилие, трябва да бъдат запомнени "без разлика на религията или етническия им произход".

"Да се използват събитията от 1915г. като оправдание за враждебност спрямо Турция и да се превръща въпросът в тема за политически конфликт, е недопустимо", допълва премиерът.

Армения отказва да участва в създаване на комисия от историци, тъй като смята Арменския геноцид за доказан исторически факт и вярва, че Турция се опитва през такава форма да прокара собствената си версия за събитията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай