Ердоган се застъпи за Русия, осъди строги мерки на Запада

Ердоган говори на пресконференция със сръбския президент Александър Вучич в Белград

Ердоган се застъпи за Русия, осъди строги мерки на Запада | StandartNews.com

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви днес в Белград, където е на посещение, че според него „провокативната“ политика на Запада спрямо Русия е неправилна, предаде агенция Ройтерс.

По-рано Европейският съюз и Групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) предложиха налагане на таван на цената на руския природен газ, а президентът на Русия Владимир Путин заплаши да спре всички доставки, ако ЕС предприеме такава стъпка. Това повишава риска от ограничения в някои от най-богатите страни в света тази зима, отбелязва Ройтерс.

Ердоган говори на пресконференция със сръбския президент Александър Вучич в Белград.

Няма нужда да изброявам имена, но мога ясно да кажа, че не намирам позицията, която Западът възприема, за правилна, каза турският президент и посочи, че политика, основана на провокации, няма да постигне резултат в случая. Ердоган добави, че другите страни не трябва да подценяват Русия.

На пресконференцията Вучич съобщи, че Сърбия е поискала от Турция да разреши пренос на електроенергия от Азербайджан към Сърбия, по думите на Вучич - около 2 гигаватчаса (GWH). На 22 август сръбският президент и азербайджанският му колега Илхам Алиев се договориха Сърбия да внася енергия от Азербайджан при неуточнени условия, припомня Ройтерс. Сърбия произвежда около 70 процента от необходимата й електроенергия в централи на въглища.

"Помолих го (Ердоган) да ни помогне и да предвиди пространство за пренос на азерски ток", каза Вучич, цитиран от Ройтерс.

Сърбия е почти изцяло зависима от руския газ, но иска да диверсифицира доставките и планира да започне внос на природен газ от Азербайджан през 2023 г., напомня агенцията.

Вучич каза, че предстоящата зима в Европа може да се окаже "много студена" поради енергийната криза, произтичаща от войната в Украйна. Въпреки че Белград осъди нахлуването на Русия в Украйна, страната отказа да наложи санкции на Москва, припомня Ройтерс.

"Ако някой наистина мисли да победи Русия военно (в Украйна), тогава ще трябва да се подготвим не само за студена зима, а за полярна зима, каза още Вучич.

Сърбия планира да закупи турски бойни дронове Байрактар през 2023 г., каза още Александър Вучич и добави, че ще инвестира стотици милиони евро в сделката. Той не съобщи подробности.

Президентите на Сърбия и Турция присъстваха на подписването на серия споразумения за сътрудничество, включително за пътувания между двете страни само с лична карта, допълва Асошиейтед прес.

Турският президент обеща подкрепата на своята страна в разрешаването на дългогодишните спорове на Балканите, които продължават да застрашават стабилността в региона. Ердоган изрази надежда, че неотдавнашното споразумение между Сърбия и Косово, което урежда спора между двете страни с документите за пътуване, ще укрепи регионалната стабилност.

Посещението на турския президент в Белград е част от обиколка на Балканите. Той посети вчера Босна, а в четвъртък ще бъде в Хърватия, където ще открие джамия. В Босна Ердоган каза, че Турция е готова да помогне на трите етнически групи в страната да намерят пътя към помирението, припомня АП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай