Ердоган разкри защо ще плаща за руски газ в рубли

Президентът не уточни обема на бъдещите транзакции в рубли

Ердоган разкри защо ще плаща за руски газ в рубли | StandartNews.com

Президентът Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че доставките на руски газ за Турция ще бъдат плащани в рубли, съобщават днес турските медии, цитирани от Франс прес.

"Положителен аспект от нашето посещение в Сочи, е че се договорихме с г-н Путин за рублата. Ако господ даде, нашата търговия в рубли ще донесе ползи и за Турция, и Русия", каза Ердоган пред журналисти в самолета при завръщането си снощи от срещата с руския президент Путин, състояла се вчера в Сочи.

Двамата президенти са се договорили доставките на руски газ за Турция да бъдат "частично плащани в рубли", съобщи руският вицепремиер Александър Новак снощи.

Ердоган не уточни обема на бъдещите транзакции в рубли.

Русия се опитва от месеци да наложи своята валута в международните разплащания на фона на безпрецедентните икономически санкции на Запада срещу Москва заради нахлуването й в Украйна, отбелязва Франс прес.

Въпреки че бързо осъди руската офанзива, Турция избра неутралитет и не се присъедини към западните санкции срещу Москва.

През 2021 г. Русия покриваше около една четвърт от вноса на петрол в Турция и 45% от покупките на природен газ.

Плащането за руски газ, дори частично, в рубли може да позволи на Турция да не намалява допълнително своите валутни резерви в долари.

Ердоган каза още, че пет турски банки работят за разширяване на използването в Турция на руската разплащателна система Мир, като добави, че това ще бъде улеснение за руските туристи в страната, допълва турският информационен сайт ТРТ.

По време на нашата среща разменихме идеите за по-нататъшното развитие на нашето икономическо сътрудничество. По-рано си поставихме за цел търговия от 100 милиарда долара. В тази посока искаме да развиваме нашето сътрудничество в областите като енергетика, търговия, туризъм и земеделие, каза още Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Той посочи, че е поканил руския лидер да проведе среща с украинския президент Володимир Зеленски в Турция.

Още веднъж напомних на Путин, че можем да бъдем домакини на срещата му със Зеленски. Ще продължим да подобряваме нашия диалог с нашия черноморски съсед Русия във всички области, за да допринесем за регионалния и глобалния мир, изтъкна турският президент

Ердоган посочи още, че са обсъдили с Путин стъпките, които да бъдат предприети срещу терористичните организации в Сирия и да се ангажирали да предприемат необходимите мерки за запазване на териториалната цялост на Сирия, информира Анадолската агенция.

От 2016 г. Турция проведе няколко операции в Северна Сирия, за да прочисти района край турската граница от терористи от групировката "Ислямска държава" и от бойци на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН, които според Анкара са свързани с ПКК), сред които "Ефратски щит" (2016 г.), "Маслинова клонка" (2018 г.) и "Извор на мира" (2019 г.). Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай