Ердоган каза датата на изборите в Турция

Вотът тази година трябваше да е през юни

Ердоган каза датата на изборите в Турция | StandartNews.com

Президентът Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че изборите в Турция ще се проведат на 14 май, месец по-рано от предвиденото, във видео, споделено от неговия офис в неделя, пише "Марица".

Ердоган, който планира да се кандидатира отново за президент, направи съобщението по време на младежка конференция в северозападната провинция Бурса. 

„Благодарен съм на Бог, че ще вървим рамо до рамо с вас, нашите младежи, които гласуват за първи път, на изборите, които ще се проведат на 14 май“, заяви Ердоган.

Той каза, че ще направи официалното обръщение на 10 март, след което Висшият избирателен съвет на Турция (YSK) ще се подготви за изборите.

Датата на изборите става официална едва след като бъде публикувана в държавен вестник.

Ако нито един кандидат не получи повече от 50% от гласовете, вторият тур ще се проведе на 28 май.

Шестпартийният опозиционен съюз все още не е издигнал кандидат за президент. Прокюрдската Демократическа партия на народите (ДПН), която е третата по големина в парламента, досега беше изключена от опозиционния блок и заяви, че може да издигне свой собствен кандидат.

Изборите тази година трябваше да се проведат през юни, но членовете на управляващата партия казаха, че този месец ще съвпадне с летните и религиозните празници, което наложи по-ранна дата.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай