Египет ще проведе избори през февруари-март

Мюсюлманското братство ще може да вземе участие в изборите

Египет ще проведе избори през февруари-март | StandartNews.com

Мадрид. Външният министър на Египет Набил Фахми заяви в петък, че страната ще проведе парламентарни избори в периода между февруари и март 2013, последвано от президентските избори в началото на лятото, и че политическото крило на партията на сваления президент Мохамед Мурси Мюсюлмански братя ще могат да вземат участие, предаде Ройтерс.

Фахми начерта най-конкретния график за края на междиннито правителство, подкрепяно от армията, и възстановяването на електоралната политика в най-многолюдната страна в арабския свят, която преживя най-големите вълни от насилие в модерната си история след свалянято на Мурси.

Фахми каза в интервю за Ройтерс, че Партията на свободата и справедливостта, политическото крило на Мюсюлманското братство на Мурси е "все още е законно в Египет" и свободно да участва в парламентарните избори.

По време на посещение в Испания министърът съобщи, че до края на идната пролет ще бъдат анонсирани и президентски избори и че те ще бъдат произведени най-много до два месеца след обявяването им.

Фахми съобщи през септември, че преходният етап в управлението на страната трябва да приключи до идната пролет, но тогава не посочи конкретни дати.

Изборите ще се произведат след референдум за нова конституция, който по думите на дипломат номер едно на Кайро ще се състои през декември. Петдесетчленна комисия работи по изменението на конституцията, която бе написана при управлението на Морси от доминирано от ислямисти учредително събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай