Джонсън: Не ви е срам за Чърчил!

Статуята му е обект на атака на вандали

Джонсън: Не ви е срам за Чърчил! | StandartNews.com

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е "срамно и абсурдно", че статуята на министър-председателя от Втората световна война Уинстън Чърчил се намира в риск от вандализиране от страна на протестиращи срещу расизма, предава Reuters, цитирани от "Фокус". 

По-рано протестиращите събориха статуята на търговеца на роби Едуард Колстън, а монументът на Чърчил осъмна с надпис "е расист", което стана причина той да бъде обграден от защитна бариера преди предстоящите протести срещу расизма през уикенда.

"Статуята на Уинстън Чърчил на Парламент Скуеър е постоянно напомняне за неговото постижение - спасяването на нашата страна, а и цяла Европа от фашистка и расистка тирания", написа Джонсън в "Туитър". "Абсурдно и срамно е, че този национален монумент днес се намира в риск от атаки от страна на демонстранти".

"Да, той понякога е изразявал мнения, които бяха, и все още са неприемливи за нас днес, но той е герой и напълно заслужава своя паметник. Не можем да се опитваме да поправяме или да цензурираме нашето минало. Не можем да се опитваме да се преструваме, че сме имали различна история", написа Джонсън.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай