"Джонсън и Джонсън" плаща $2,5 млрд. на пострадали клиенти

"Джонсън и Джонсън" плаща $2,5 млрд. на пострадали клиенти | StandartNews.com

Ню Йорк. Американската фармацевтична компания "Джонсън и Джонсън" се съгласи да заплати 2,5 млрд. долара в рамките на извънсъдебна договорка заради обвиненията за производство на ниско качествени тазобедрени протези. Споразумението за голямата сума, с която компанията трябва да компенсира пациентите, подали съдебни искове срещу нея, е изпратено за одобрение в Районния съд на щата Охайо.

Металните тазобедрени протези ASR бяха изтеглени от пазара по нареждане на компанията производител през 2010 г., като  до този момент за 8 години са били закупени вече от 35 000 американци и 90 000 жители на други страни, предаде ИТАР-ТАСС. От страна на много от пациените, на които са били поставени имплантите, започнаха да валят оплаквания, че те функционират лошо и водят до здравословни проблеми.

Впоследствие се оказа, че компанията още през 2008 г. е знаела за проблемите, които нейните метални импланти могат да предизвикат, но въпреки това ги продава. Около 8000 съдебни иска за компенсации бяха подадена от пациенти, които се нуждаят от операция за отстраняване или замяна на дефектиралите изкуствени стави.

Споразумението, постигнато във вторник , гласи, че "Джонсън и Джонсън" ще плати на всеки от пострадалите пациенти по 250 000 долара. В допълнение, компанията се е съгласила да отпусне още общо 475 милиона долара за възстановяване на похарчените пари от пациенти за допълнително лечение.

Преди няколко седмици пък, на 4 ноември, "Джонсън и Джонсън" се съгласи да плати на правителството на САЩ $ 2,2 млрд. за провеждането на незаконна маркетингова дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай