Джон Кери: Конфликтът в Сирия не може да се реши само по военен път

Джон Кери: Конфликтът в Сирия не може да се реши само по военен път | StandartNews.com

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че конфликтът в Сирия не може да бъде решен по военен път, а само с политическо предаване на властта на ново правителство в Дамаск. Това е станало в телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров, който беше трети само в рамките на последните 10 дни, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БНР.

Кери е предупредил, че продължаващата руска подкрепа за режима на президента Башар Асад само ще удължи сирийския конфликт, съобщи Държавният департамент. В същото време държавният секретар е отбелязал, че САЩ биха приветствали конструктивно участие на Русия в борбата срещу "Ислямска държава".

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че е невъзможно групировката "Ислямска държава" да бъде победена без сътрудничество с Дамаск и призова други страни да се присъединят към тази кауза.

Междувременно най-малко 38 души, включително 14 деца, загинаха след предриет от бунтовниците ракетен обстрел срещу сирийския град Алепо, съобщи Сирийския център за наблюдение на човешките права. В друг сирийски град, но населен главно с кюрди - Хасаке, "Ислямска държава" атакува позиция на кюрдските бойци, при което са загинали седем души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай