Джихадисти избиха 80 язиди заради вярата им

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер посети Ирак и се срещна с представители на малцинството язиди

Джихадисти избиха 80 язиди заради вярата им | StandartNews.com

Иракчаните отказвали да приемат исляма, жените им са отвлечени

Най-малко 80 мъже от религиозното малцинство язиди в Ирак са станали жертва на клане от джихадисти, защото не искали да приемат ислямската вяра. Кървавата баня се разиграла в петък следобед в Северен Ирак, където има множество села, населявани от малцинството.

Жертви на клането са станали жителите на селцето Коджу. Ислямистите нападнали района още преди дни, като в продължение на пет дни се опитвали да убедят язидите да приемат ислямската вяра, обясняват очевидци. Когато отказали, джихадистите избили всичките над 80 мъже, а над 100 жени и момичета от селото били отвлечени. Пленниците били отведени в градовете Мосул и Тал Афар, контролирани от бойците на групировката "Ислямска държава".
"Пристигнаха с автомобили и започнаха убийствата днес следобед", разказа в петък кюрдският представител Хошияр Зебари. Кюрдите и мюсюлманите от околните села по-рано обещали на язидите да ги защитават от нашествениците, но се оказали безпомощни пред джихадистите. Жертвите били застреляни, като операцията отнела около час, разказва язидският депутат в иракския парламент Махама Халил, който говорил с оцелели. Очевидец от съседно село разказва, че джихадист го информирал за случилото се. "Той ми каза, че "Ислямската държава" ги е убеждавала пет дни да приемат исляма и им е била прочетена дълга лекция по темата. След това ги събрали и застреляли. Жените и децата вероятно са в Тал Афар, където са бойците", обяснява очевидецът.

Часове след клането конвоят на джихадистите стана обект на американски удари, съобщава Би Би Си. При атака с безпилотен самолет са унищожени поне два автомобила на ислямистите. Междувременно са били обстрелвани и позиции на "Ислямска държава" край язовир, близо до Мосул.

В петък Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция срещу джихадистите в Ирак и Сирия. В документа има и санкции срещу представители на бунтовниците.

Резолюцията е насочена срещу "Ислямска държава" (ИД), която контролира части от Ирак и Сирия, и срещу свързания с "Ал Каида" Фронт Ан Нусра, който действа в Сирия. В нея се настоява тези две организации "да спрат всякакво насилие и терористични действия и незабавно да се разоръжат и разпуснат". Съветът за сигурност поставя в черния си списък шестима души от двете екстремистки организации. Замразяват се техните активи, налага им се оръжейно ембарго и забрана за пътуване. Освен това Съветът за сигурност заплаши да санкционира всеки, който подпомага терористичните групировки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай