Две терористични атаки разтърсиха Дания (ОБЗОР)

Две терористични атаки разтърсиха Дания (ОБЗОР) | StandartNews.com

Два атентата се случиха в Дания в рамките на няколко часа. Полицията уби извършителя и на двете нападения в Копенхаген.

Тази нощ един човек бе убит след атака до синагога в града. Двама полицаи пострадаха. По-рано в Дания имаше още едно нападение- в кафене. При него един човек загина, а други двама пострадаха.

Извършителят е един и същ, обявиха по-рано от полицията и уточниха, че са го ликвидирали. Спецчастите се опитали да го арестуват, но той открил огън. Ситуацията се разиграла в квартал, който е населен предимно с имигранти. Той е ситуиран на около 5 километра от синагогата, където бе втората атака, съобщава Нова тв.

Очевидци твърдят, че терористияният акт до главната синагога в Копенхаген е станала около 1:30 ч. през нощта местно време. Нападателят е застреля в главата един човек и ранил други двама.

„Бяхме в бара до синагогата. Тъкмо си бяхме поръчали напитки. Не бяхме чули нищо, докато спецчастите не дойдоха, със шлемове и автоматични оържия. Погледнах през прозореца и видях човек да лежи на земята от другата страна на улицата", разказва очевидецът Расмус Тау Ридерш.

Жертвата в синагогата е евреин, който отговарял за пропускателния режим в храма. Целият район бе отцепен от полицията днес. Униформените предупредиха хората да не излизат от домовете си.

„Полицията ни нареди да останем в тоалетната, която е в задната част, така че не знаехме какво става на улицата. После ни казаха, че е безопасно да си тръгнем и да вървим по определен от тях маршрут", каза още Ридерш.

Мъжът първо стрелял в кафене, където се проведе дебат за свободата на словото. На него е присъствал шведският карикатурист Исляма Ларс Викс. Негови познати твърдят, че той често получавал смъртни заплахи за карикатурите му на пророка Мохамед.

Убитият в кафенето е бил на 40 години. Повече от 30 дупки от куршуми са открити по прозореца на кафенето. От полицията съобщиха още, че нападателят е избягал с кола, която по-късно изоставил.

„Очевидно е, че първият инцидент, който разследваме, е терористичен акт. Смятаме същото и за втория", заяви пред журналисти говорителят на полицията в Копенхаген Алан Теди-Хансен.

Двата случая в Копенхаген е терористичен акт, каза датският премиер. И го сравни с терора срещу сатиричното списание Шарли Ебдо в Париж.

Много държави предложиха помощ на Дания и осъдиха остро нападенията. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай