Добивът на зърно в Русия ще бъде по-малък от очаквания

Добивът на зърно в Русия ще бъде по-малък от очаквания | StandartNews.com

Добивът на зърно в Русия през тази година ще бъде по-малък, от предварително прогнозираният. Първоначално руското земеделско министерство очакваше близо 95 млн. тона. Тази цифра ще се промени и най-вероятно ще бъдат събрани 90 млн. тона. Въпреки понижението, което се очаква, добивът ще бъде с около 27% по-висок от този през 2012 г.

"Предвид неприятните климатични условия през тази година (суша и горещини в една част на страната, а прекомерните валежи в други региони), прогнозата за новата реколта беше понижена след консултации с експерти и регионалните агенции по земеделие. Добивът няма да бъде над 90 млн. тона в никакъв случай". Това коментира министърът на земеделието Николай Фьодоров по повод промяната в прогнозите за зърнодобива.

Очаква се Русия да успее да покрие вътрешното потребление, което ще бъде около 70.1 млн. тона. Това ще стане, ако има реколта от 90 млн. тона, резерви от 97.9 млн. тона и 700 хил. тона внос. Няма да има проблем и при износа, уточниха от министерството. Между 18 и 20 млн. тона най-вероятно ще бъде износът тази година.

„Стандарт нюз" припомня, че през миналата година реколтата от зърно в Русия падна с 25% и стигна близо 70.9 млн. тона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай