Депортират азербайджански журналист за критики към Ердоган

Депортират азербайджански журналист за критики към Ердоган | StandartNews.com

Анкара. На фона на цензурирането и заглушаването на гласа на медиите в Турция, азербайджански журналист бе депортиран от властите заради публикации в Туитър, критикуващи правителството, съобщи вестникът на журналиста, предаде АФП.

Предстои да бъде оповестена официална информация по случая със Зейланов, макар че снимка, която показва как полицията го съпровожда до летището вече обиколи социалната мрежа.

Събитието идва след като тази седмица кабинетът на Ердоган прие закона за цензуриране на интернет, предизвиквайки притеснение от страна на Брюксел и Вашингтон.

Зейланов работи за в. "Заман", критично настроен към правителството и смятан за близък до Фетула Гюлен. Гюлен е ислямски проповедник живеещ в САЩ, когото Ердоган обвинява, че стои зад корупционен скандал срещу членовете на неговия вътрешен кръг.

Вестникът информира, че Зейланов бил поставен в списъка на чуждестранните физически лица, на които е забранено да преминават територията на Турция заради "публикации в Туитър срещу високопоставени държавни представители". Той цитира турския закон, който позволява депортирането на хора "чието пребиваване в Турция се смята за вредно за обществената сигурност според политическите и административни изисквания".

Зейланов вече е обект на съдебно преследване от Ердоган за публикации през декември относно корупционния скандал. Министър-председателят твърди, че журналистът е публикувал "тежки обиди и ругатни в опит да предизвика омраза и враждебност в страната", съобщава още в. "Заман".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай