Брюксел обещава още пари на Гърция

Брюксел обещава още пари на Гърция | StandartNews.com

Задействат извънреден механизъм за помощ, ако реформите в страната не дадат резултат

Еврогрупата е съгласувала създаването на извънреден механизъм за допълнителна помощ за Гърция, който ще бъда задействан, ако реформите в страната не дадат достатъчен икономически резултат. Това съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след края на спешното заседание на финансовите министри от еврозоната онази вечер, съобщи ТАСС.

"Този механизъм ще позволи да се осигури специална подкрепа на Гърция, ако реформите и съществуващите мерки не дадат достатъчен икономически резултат. В проекта трябва да вземе участие и Международният валутен фонд", каза Дейселблум. Той поясни, че Еврогрупата е одобрила приетите от Гърция реформи, което ще позволи да се завърши първият отчет по реализацията на третата програма за макрофинансова помощ за Атина. Дейселблум посочи още, че Еврогрупата не е приела решение за евентуално преструктуриране на гръцкия дълг, но е започнала дискусии по този проблем и те ще продължат на следващата среща на 24 май. Той припомни обаче, че основният принцип на Еврогрупата е "Никаква подстрижка на дълга".

Еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис пък каза, че споразумение между кредиторите на Гърция, позволяващо продължаването на финансовата помощ в рамките на третия план за финансиране, ще бъде финализирано в идните дни, предаде Франс прес. Той уточни, че това споразумение може да включва допълнителни мерки за икономии, изисквани в случай на отклонения на Атина от бюджетната дисциплина през 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай