Британците изхвърлиха Huawei от 5G мрежата си

Мобилните оператори няма да могат да закупуват 5G компоненти от Huawei още от края на тази година

Британците изхвърлиха Huawei от 5G мрежата си | StandartNews.com

Британското правителство ще наложи забрана на Huawei да участва в изграждането на британската 5G мрежа, като нареди на телекомуникационните компании да премахнат оборудването на китайския технологичен гигант до 2027 г., заяви във вторник медийният секретар на кабинета на Борис Джонсън - Оливър Даудън, съобщава Ройтерс.

Мобилните оператори няма да могат да закупуват 5G компоненти от Huawei още от края на тази година, като им е казано да премахнат всички съществуващи технически приспособления, произведени от китайската телекомуникационна компанията, от британската 5G мрежа до 2027 година.

"Националният център за киберсигурност (NCSC) сега е докладвал на министрите, че те променил значително оценката си за сигурност относно присъствието на Huawei в 5G мрежата на Обединеното кралство“, заяви Даудън пред Камарата на общините, след като п0-рано днес премиерът Джонсън председателства заседание на Британския съвет за национална сигурност (NSC).

"Това не е лесно решение, но е правилното за телекомуникационните мрежи на Великобритания, за националната ни сигурност и икономиката ни, както сега, така и в дългосрочен план“, отбеляза Даудън и подчерта, че решението означава, че въвеждането в страната на 5G мрежата ще се забави с до 12 месеца в резултат на забраната на Huawei.

Решението от Лондон идва, след като САЩ вкараха в "черния списък" Huawei заради предполагаеми опасения за шпионаж, обвинение, което китайската компания категорично отрича.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай