Борис Джонсън отново под карантина

Това се налага след контакт с вирусоносител

Борис Джонсън отново под карантина | StandartNews.com

Британският премиер Борис Джонсън и министърът на финансите Риши Сунак са принудени да се откажат от идеята да използват пилотна схема за Ковид, за да избегнат самоизолация след контакт с вирусоносител, а именно министърът на здравеопазването Саджид Джавид.

„Даунинг Стрийт” обяви по-рано днес, че министър-председателят и финансовият министър няма да спазват нормалните правила, въпреки че са били идентифицирани като близки контакти на Саджид Джавид.

Вместо това премиерът заяви, че те ще могат да работят нормално, като правят ежедневни тестове като част от пилотна програма, провеждана в 20 организации от публичния сектор, включително правителствени ведомства.

Те бяха принудени да променят решението си в рамките на три часа след широко неодобрение.

„Въпреки че пилотният тест и проследяване е доста рестриктивен и позволява само основен държавен бизнес, аз признавам, че дори усещането, че правилата не са еднакви за всички, е погрешно“, написа Сунак в Туитър.

Тяхното решение дойде в момент, когато стотици хиляди хора трябва да се изолират. Великобритания е изправена пред проблеми с доставките на храни, транспортните мрежи и индустрията, тъй като третата вълна на коронавируса набира скорост, часове преди Джонсън да отмени повечето противоепидемични ограничения.

Един от най-големите британски търговци на дребно предупреди за „големи смущения“, които могат да оставят празни места по рафтовете, докато части от лондонското метро бяха затворени поради броя на персонала, инструктиран да се самоизолира.

Известно е, че премиерът е имал „продължителна“ среща с Джавид часове преди да се развият симптомите му. 51-годишният Джавид се изолира, като заяви, че има „леки симптоми“.

Новините за освобождаването на Джонсън и Сунак от изолация бяха незабавно разкритикувани от лейбъристите и други партии. Сър Кийр Стармър, лидерът на лейбъристите, заяви: „Начинът, по който премиерът се държи, създава хаос, създава лошо управление и има смъртоносни последици за британската общественост…."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай