Българка ще се изправи в президентската битка за Мексико

За първи път в историята основните опоненти са жени

Българка ще се изправи в президентската битка за Мексико | StandartNews.com

Бившият кмет на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум е посочена в сряда от управляващата партия в Мексико за свой кандидат за президентските избори през 2024 г. За първи път двамата основни съперници за властта в Латинска Америка ще бъдат жени.

Шейнбаум, 61-годишна учителка, ще се изправи срещу Ксочитл Галвес, бизнесдама и сенатор с местни корени, избрана да представлява опозиционна коалиция, Широкият фронт за Мексико, пише france24.com.

И двете жени се позоваха на пропукването на стъкления таван в своите кампании в нация, която се стреми да се отърси от традицията на мачизма - или сексизма.

Партията Морена на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви, че Шейнбаум е спечелила вътрешен конкурс за изборите през юни 2024 г., побеждавайки съперници, включително бившия външен министър Марсело Ебрард.

Шейнбаум е твърд поддръжник и довереник на Лопес Обрадор, ляв популист, който се радва на одобрение от над 60 процента, но от конституцията се изисква да напусне поста след един-единствен шестгодишен мандат.

„Шейнбаум е може би най-големият съюзник в политическата история на Лопес Обрадор“, каза анализаторът Пабло Майлуф.

Студентски лидер през 80-те години на миналия век, Шейнбаум служи като секретар по околната среда на Мексико Сити, когато Лопес Обрадор беше кмет от 2000-2005 г.

Тя беше говорител на Лопес Обрадор по време на неуспешната му кандидатура за избори през 2006 г. и самата тя беше кмет на Мексико Сити от 2018 г. до по-рано тази година, когато се оттегли, за да се кандидатира за президент.

„Момичетата виждат пример в мен“, каза Шейнбаум пред списание Gatopardo.

„Да бъда първата жена президент би било историческо за нашата страна“, добави тя.

В друг знак за променящи се ветрове, Върховният съд на Мексико в сряда декриминализира абортите в цялата страна, постановявайки, че правна система, която наказва абортите, „нарушава човешките права на жените“.

И Морена, и опозиционният блок избраха да използват проучвания на общественото мнение, за да изберат своите кандидати.

Часове преди обявяването на управляващата партия съперникът на Шейнбаум Ебрард осъди това, което той нарече „важни нередности“ в избирателния процес на Морена и призова за повторни избори.

Шейнбаум, внучка на български и литовски еврейски мигранти, е известна със своя резервиран, предпазлив стил и обеща да продължи политическата програма на Лопес Обрадор.

„Притежавайки научен профил... тя има склонност да се обгражда с хора, които знаят как да проектират обществени политики“, казва Майлуф.

Подобно на Лопес Обрадор, Шейнбаум се представя като защитник на бедните, включително на местните общности.

Влизането на Галвес – родена от баща от коренно население отоми и майка от смесена раса – вече разтърси президентската надпревара.

Първото й име означава „цвете“ на местния език науатъл и произходът й я отличава от традиционната консервативна опозиция.

Тя носи местно облекло, използва разговорен език, изпъстрен с псувни, и е известна с това, че пътува из Мексико Сити с велосипед.

Опозиционната коалиция се състои от Институционалната революционна партия, която управлява страната повече от 70 години до 2000 г., консервативната Партия на националното действие и лявата Партия на демократичната революция.

Галвес, 60-годишен компютърен инженер, разкритикува стратегията за сигурност на Лопес Обрадор и каза, че "яйчниците са необходими", за да се изправи срещу организираната престъпност, пише БЛИЦ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай