Белият дом иска възстановяване на правата на САЩ в Юнеско

Белият дом иска възстановяване на правата на САЩ в Юнеско | StandartNews.com

Вашингтон. Белият дом поиска от Конгреса да направи необходимото, за да бъде върнато правото на глас на САЩ в Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата ЮНЕСКО, предаде Ройтерс, като се позова на информация, предоставена от Сюзън Райс, помощник на президента Обама по национална сигурност.

Съветничката на президента по въпросите на националната сигурност Райс заяви, че загубеното право на глас от САЩ в организацията е позор. В Туитър тя призова Конгреса да поправи това, изтъквайки, че приетият от американските законодатели закон, забраняващ финансирането на ЮНЕСКО заради приемането на палестинците, всъщност не наказва палестинците, а поставя Вашингтон в неизгодно положение.

САЩ загуби правото си на глас в ЮНЕСКО в петък. Санкцията влезе в сила автоматично в съответствие с устава на организацията, след като изтече 2-годишният срок след решението на Вашингтон да прекрати нейното финансиране. Решението бе взето въз основа на американското законодателство, забраняващо финансиране на която и да е агенция на ООН, признаваща искането на палестинците за собствена държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай