Белгия и Холандия си разменят територия

Белгия и Холандия си разменят територия | StandartNews.com

През цялата история границите са предизвиквали неизмерими кръвопролития, вековни вражди и точещи се с десетилетия правни спорове. Всичко това прави забележително намерението на Белгия и Холандия за приятелска размяна на земя. Причината за подобно великодушие? "Защото е разумно", обяснява Марсел Невен, кмет на белгийския град Визе. Така е. Малко помощ обаче може би е оказал обезглавен труп.

Въпреки че Белгия ще загуби парче земя с прекрасна природа на р. Мойзе, разделяща двете страни, тя ще се отърве от свързан с юрисдикцията кошмар, възникнал с времето, докато криволиченията на реката са превърнали парчето земя с размерите на 15 футболни игрища в полуостров, свързан само с Холандия, пише Раф Касерт за АП. През годините, както гласят слухове, на тази територия се е възцарило беззаконие и тя се е превърнала в рай за наркодилъри и за сексуални приключения. А преди около 3 г. хора, минаващи оттам, се натъкнали на обезглавено тяло. "Те уведомили холандските власти, които обаче им отговорили, че това е белгийска територия", казва Жан-Франсоа Дюкхезне, полицейски комисар в окръга Долен Мойзе. С други думи - холандците не можели да отидат там, защото е белгийска територия, а според белгийските полицейски и съдебни органи достъпът до там бил изключително труден. Те нямат право да преминават в Холандия без специално разрешение, а освен това на полуострова липсва подходящо място за лодки или екипировка, пристигаща по вода. "Наложи се да отидем до там с лодка с всичко необходимо - прокурор, съдебен лекар и съдебна лаборатория, правейки периодични турове по вода. Наистина не беше удобно", обяснява Дюкхезне. "Налагаше се и да скачате от лодката на брега, а за това трябваше да сте във форма", напомня му Невен.

Скоро обаче няма да има повече газене във вода, мирната размяна ще бъде факт. Подготвителната работа е свършена и парламентите на двете страни ще могат да приключат сделката тази година, близо два века след установяването на гранични постове през 1843 г. И всичко това с усмивка на лицата, въпреки че Белгия ще получи само част от шлюз, построен да улеснява трафика между двете страни. "По същество това е голяма рядкост, но може да стане", коментира адвокат Малкълм Шоу, експерт по международни гранични спорове. Той напомня как сложната история е оформила границите в района близо до мястото, където Белгия, Холандия и Германия се допират, оставяйки анклави и странно виещи се граници.

Размени на територии стават, но най-често след остри кавги, напомня АП. На индийско-бангладешката граница това лято беше уреден спор, датиращ от независимостта на Индия от бившите британски колониалисти през 1947 г., като двете страни си размениха повече от 150 терена. В началото на декември най-висшият съд на ООН се намеси, за да реши спор между две централноамерикански страни. Съдът постанови, че Никарагуа е нарушила териториалната цялост на Коста Рика в продължителна битка за малко парче земя близо до карибските брегове.

Белгийският военен историк Люк де Воз пояснява, че разликата в конкретния случай се дължи на приятелството между Белгия и Холандия. "Това е възможно, защото тези страни са поддържали много връзки от векове, а и след Втората световна война територията не е от толкова голямо значение", посочва Де Воз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай