Банкси направи мрачен лунапарк

Банкси направи мрачен лунапарк | StandartNews.com

Банкси, култовият и загадъчен графити артист, превръща изоставен крайморски басейн в мрачна версия на увеселителен парк. В продължение на пет седмици той излага свои творби на терена около басейна "Тропикана" в морския курорт Уестън-супер-Меър в Съмърсет, Англия. Изложбата, озаглавена Dismaland (Мрачноландия), включва работи на още 50 артисти, включително Деймиън Хърст. "Мрачноландия е "семеен увеселителен парк, неподходящ за деца", казва по този повод Банкси.

Сред експонатите са замък, изработен от цистерни, син кит, изскачащ от тоалетна, фигурата на смъртта, качена в блъскаща количка на фона на песента Stayin' Alive на "Би Джийс". Има също така скулптура на Пепеляшка, умряла при катастрофа на каляската, наобиколена от фотографи. Тя вече предизвика много критики заради препратката към смъртта на принцеса Даяна при автомобилна катастрофа, преследвана от папараци.
Основната идея тук е, че тематичните паркове трябва да се занимават с по-големите теми, допълва Банкси, цитиран от Би Би си.

Басейнът "Тропикана" е затворен от 2000 г. заради липсата на посетители. "Обичах "Тропикана" като дете, така че отваряйки вратите му, сега е истинско оказване на почит", казва Банкси. Артистът добавя, че бил вдъхновен да работи именно тук, след като надзърнал през оградата на "Тропикана" през януари. Мястото едно време е било популярно сред отпускарите с ниски доходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай