Българка стана говорител №2 на Юнкер

Българка стана говорител №2 на Юнкер | StandartNews.com

Мина Андреева е първи заместник на основния глас на ЕК Маргаритис Скинас

Българката Мина Андреева е назначена за първи заместник на основния говорител на Еврокомисията Маргаритис Скинас. Това обяви самият Скинас по време на представянето на екипа си в първия работен ден на новата комисия на 3 ноември. Още преди седмици председателят Жан-Клод Юнкер обяви, че Андреева ще е един от тримата основни говорители на ЕК, но досега постът й не бе оповестен.

Екипът от говорители на новата ЕК е реформиран в сравнение с предишната комисия. Като брой те са сравнително по-малко и вече няма отделен говорител за всеки еврокомисар. Вместо това говорителите имат области на отговорност.

Самият Скинас ще е главният говорител и също така ще отговаря за икономическите въпроси. Негов пряк заместник е Мина Андреева. Тя ще отговаря още на въпроси от ресорите дигитален единен пазар, пазар на труда, социални въпроси, правосъдие и равенство между половете.

Новата ЕК ще има общо 13 говорители, като всички те ще присъстват на ежедневния брифинг в Брюксел. Скинас обеща още новата комисия да е по-открита към медиите и повече комисари да присъстват лично на редовните срещи с журналистите. Скинас обяви още, че всяка сряда (денят, в който заседава ЕК) на брифинга ще присъства или самият председател Юнкер, или първият му заместник Франс Тимерманс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай