Австралия освободи бизнеса от такса за замърсяване

Австралия освободи бизнеса от такса за замърсяване | StandartNews.com

Канбера. Австралийският сенат отмени таксата, която предприятията в страната плащат за емисии на въглероден диоксид. Решението беше поискано от премиера Тони Абът.

Таксата за вредни емисии беше обект на спор от още от въвеждането й през 2012 г., тъй като социалистите бяха на мнение, че тя е в полза на опазването на околната среда, доато либералите са на мнение, че е форма на наказание за бизнеса.

Австралия е един от най-големите замърсители в света и по емисии на вредни газове на глава от населението. Критиците на таксата обаче са на мнение, че заради нея се съкращават работни места и се увеличават цените на електроенергията.

Премахването й беше едно от предизборните обещания на Абът. Вместо нея премиерът предвижда въвеждането на финансово поощряване на бизнеса при намаляване на емисиите и въвеждането на зелени технологии.

Въпреки че либералната му партия няма мнозинство в Сената, решението мина с помощта на партията на местния минен магнат Клайв Палмър. Против гласуваха от партията на труда и зелените.

Природозащитнически организации определиха решението като превръщане на климатичната политика на страната в „безнадеждна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай