Атина с нов план за дълга (ОБЗОР)

Атина с нов план за дълга (ОБЗОР) | StandartNews.com

Гърция предлага преструктуриране с два нови типа облигации

Новото гръцко правителство няма повече да иска отписване на гръцкия външен дълг на стойност 315 млрд. евро, а преструктуриране на част от огромните задължения. То ще се съобрази с досегашния ангажимент за поддържане на първичен бюджетен излишък и ще се прицели към "олигарсите" за нови данъчни приходи. Това е планът на новия гръцки финансов министър Янис Варуфакис за изход от кризата, представен пред британския вестник "Файненшъл таймс". Новите гръцки управляващи имат "сериозно намерение относно извършването на реформите" и са "сериозни в намерението си да бъдем добри европейци и да слушаме другите".

Варуфакис обяснява, че гръцкото правителство няма повече да иска отписване на гръцкия външен дълг на стойност 315 милиарда евро, а вместо това ще поиска серия от замени на дългови облигации, за да се намали бремето на Гърция. В тази серия от замени се включват и два типа нови облигации. Първият тип нови облигации, свързан с номиналния икономически растеж, ще замени европейските спасителни заеми. Вторият тип нови облигации, които Варуфакис нарече постоянни, безсрочни или вечни облигации, ще замени облигациите по гръцкия дълг, които са в ръцете на ЕЦБ. Според Варуфакис предложението му за замяна на дълговите облигации ще бъде един вид "умно дългово инженерство", при което ще се избегне нуждата от използване на термина "подстригване на дълга".

Варуфакис обещава край на кризата през юни

Финансовият министър Янис Варуфакис обеща край на гръцката криза през юни. Нуждаем се от "мостово споразумение" за месец или за най-много шест седмици от края на февруари. След това "мостово споразумение" очаквам да постигнем пълно споразумение за дълга през юни. Ако бъде постигнато окончателно споразумение за дълга, очаквам обратно "бързо" вливане на капитали в гръцката банкова система. В този случай мога да прогнозирам, че краят на гръцката криза ще стартира през юни", каза Варуфакис пред агенция АНСА. Той продължава своята европейска обиколка, като днес бе в Рим, а днес ще посети Франкфурт, за да се срещне с президента на ЕЦБ Марио Драги.

Според гръцките власти той ще посети в четвъртък и Берлин, където ще се срещне с немския финансов министър Волфганг Шойбле.

"Сириза" иска архиепископ за президент

Името на архиепископа на Тирана Анастасиос е добавено в списъка на кандидати за президент на Гърция, твърдят гръцки медии. Членове на партия "Сириза" се опитват да убедят архиепископ Анастасиос да се превърне в следващия гръцки президент. Засега Анастасиос отказва, позовавайки се на социалната му ангажираност и конгрегация в Тирана.

Акциите в Атина поскъпнаха

Акците в Атина поскъпнаха в очакване дългът на Гърция да се предоговори. Водещият индекс на Атинската фондова борса отчете скок от 11,33% в следобедната търговия, засилвайки покачването, започнало още с откриването на днесшната сесия.

Глобиха "Стандард енд Пуърс" с 1,38 млрд.

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" бе глобена от регулаторите на САЩ за съзнателно завишаване на рейтингите по рискови ипотечни облигации с 1,38 милиарда долара, предаде АП.

Според щатските експерти това поведение е станало един от стимулите за избухването на финансовата криза през 2008 година.

20% от турците "за" насилието в името на исляма

20,1% от турците подкрепят използването на насилие в името на исляма, а мнозинството от 73,6 на сто от населението в югоизточната ни съседка го отхвърлят. Това сочат резултатите от проучване на общественото мнение на базирания в Анкара център за стратегически и социални проучвания МетроПОЛЛ, информира в. "Тудей'с Заман".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай