Атина и кредиторите се пазарят за дълга (ОБЗОР)

Атина и кредиторите се пазарят за дълга (ОБЗОР) | StandartNews.com

Отложиха на два пъти срещата в Брюксел, Оланд и Меркел искат Гърция в еврозоната

Финансовите министри на Германия и Гърция разговаряха продължително с шефовете на МВФ и Еврогрупата, което наложи отлагането на два пъти на решаващото заседание на министрите от еврозоната, предаде Би Би Си. Целта на преговорите е да се постигне споразумение по искането на Гърция за шестмесечно удължаване на спасителната програма. Германия обаче отхвърли гръцкото искане, направено в четвъртък. Днес обаче Берлин като че ли смекчи позицията си. Кристиане Вирц, говорителка на германския канцлер Ангела Меркел, заяви, че най-новото искане на Гърция е добър сигнал и осигурява основа за по-нататъшни преговори, но не е достатъчно в сегашната си форма. "Писмото от гръцкия финансов министър Янис Варуфакис дава да се разбере, че Гърция остава заинтересована от помощта от ЕС. Това писмо е добър сигнал, което ни позволява да продължим да преговаряме", каза Вирц. Часове преди извънредната среща в Брюксел пък високопоставен гръцки представител заяви, че споразумението е близо.

Представителят на Гърция, пожелал анонимност, отбеляза, че Атина е направила много отстъпки, за да бъде постигнато споразумение и еврозоната също трябва да прояви гъвкавост. Началото на заседанието на Еврогрупата обаче днес бе отложено на два пъти заради непредвидените разговори между Германия, Гърция и МВФ. Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум посочи, че се опитва да посредничи за постигане на споразумение между "основните играчи". "Разговарям с основните играчи, опитвайки се да намеря решения. Ще е необходимо известно време, но все пак има основания за оптимизъм. Много е трудно, обаче", каза Дейселблум. Посредническата мисия, според източници от обкръжението на гръцкия министър, се води от председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, управляващата директорка на МВФ Кристин Лагард и европейския комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси.

"Тримата разговарят последователно с гръцкия и с германския министър", допълни източникът. "Това е необичаен формат, който потвърждава затруднения" да бъдат накарани двамата министри да влязат в диалог, но "може да позволи да се постигне напредък", изтъкна същият източник. ЕК е уверена в постигането на споразумение в близко време, заяви нейният говорител Маргаритис Скинас. От своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че е сигурен, че искането на правителството му за шестмесечно удължаване на кредитната програма ще бъде прието въпреки възраженията на Берлин. Пристигайки в Брюксел финансовият министър Варуфакис заяви, че Гърция се надява на добра дискусия и постигане на споразумение на заседанието на Еврогрупата "Вярвам, че днес ще се състои добра, колегиална дискусия и се надявам да има "бял дим", подчерта Варуфакис, имайки предвид цвета на дима над Сикстинската капела, символизиращ успешен избор на нов папа. Гърция трябва да остане в еврозоната, заявиха в Париж германската канцлерка Ангела Меркел и френският й домакин, президентът Франсоа Оланд. "Германия и европейските ръководители са силно настроени за оставане на Гърция в еврозоната. Гръцкият народ направи доста жертви, за да може това да стане", посочи Меркел. "Гърция е в еврозоната и трябва да остане в еврозоната", допълни от своя страна Оланд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай